Welke alternatieven voor aardgas zijn er?

Er zijn verschillende manieren om woningen te verwarmen zonder aardgas. De ontwikkelingen hiervoor liggen echter niet stil. We zijn nu bekend met de volgende betrouwbare en veilige oplossingen:

  • Warmtenetten: dit zijn netwerken van leidingen onder de grond, waar warm water doorheen stroomt. Dit warme water is afkomstig van een warmtebron in de buurt. Het kan worden gebruikt om huizen te verwarmen met vloerverwarming en/of wandverwarming, of met radiatoren.
  • Elektrische oplossingen: een huis kan ook worden verwarmd elektrische apparaten. Dit gebeurt in bijna gevallen met een warmtepomp. Die verwarmt een huis als een soort 'omgekeerde koelkast'. In huis ligt dan meestal vloerverwarming en/of wandverwarming.
  • Hernieuwbaar gas / innovatie: dit is waterstof of biogas dat wordt geproduceerd door de vergisting van mest of andere afvalproducten. In een woning werkt groen gas exact hetzelfde als aardgas voor verwarmen en koken. Het enige verschil is, dat de herkomst van het gas duurzaam is.

Zijn zonnepanelen ook een goed alternatief voor aardgas?

U kunt altijd zonnepanelen nemen, maar op zichzelf zijn zonnepanelen geen alternatief voor aardgas. De aanpassingen om je huis aardgasvrij te maken staan helemaal los van of je wel of niet zonnepanelen op je dak hebt. Uiteraard helpen zonnepanelen wel om het stroomverbruik van oplossingen zoals een warmtepomp naar beneden te krijgen.

Waar kan ik meer informatie vinden over verschillende technieken zoals zonnepanelen en warmtepompen?

Meer informatie over de verschillende technieken zoals zonnepanelen, warmtepomp, waterstof vindt u op de website van HIER verwarmt(externe link).