Moet ik verbouwen of mijn huis aanpassen?

Als u op gas kookt, moet dat op den duur worden vervangen door een elektrische oplossing zoals inductie of keramisch. In de meeste gevallen moet daarvoor een extra groep in de meterkast worden aangelegd. Voor welke alternatieve nieuwe warmtevoorziening ook gekozen wordt, bijna altijd zijn extra isolatiemaatregelen nodig. Het kan dus nooit kwaad om daar al mee te beginnen.

Wie wordt in de toekomst mijn energieleverancier? Heb ik daar nog wat in te kiezen?

U kiest in principe uw eigen energieleverancier. Er bestaan inmiddels een heleboel leveranciers die 100% groene energie uit Nederland leveren. Als in de wijk wordt gekozen voor bijvoorbeeld een warmtenet, krijg je te maken met één leverancier. Dat kan niet anders bij een warmtenet. Warmtebedrijven moeten zich houden aan maximale wettelijke tarieven omdat ze monopolist zijn. 

Welke maatregelen kan ik nemen als VvE?

Als VvE kunt u al beginnen met het nemen van maatregelen, want ook gebouwen en appartementencomplexen moeten voor 2050 aardgasvrij zijn. Aardgasvrij wonen begint met isoleren en besparen. Welke maatregelen er nodig zijn, verschilt per VvE. Neem daarom contact op met een erkend en onafhankelijk adviseur die ook de aanpak in een meerjarig onderhoudsplan voor verduurzaming kan opstellen (MJOP). 

De WoonWijzerWinkel houdt regelmatig speciale themadagen voor VvE’s. En een advies op maat behoort ook tot de mogelijkheden. Interesse? Maak een afspraak via de website van de WoonWijzerWinkel(externe link). De WoonWijzerWinkel houdt de corona maatregelen van het RIVM in acht.

Kan ik zelf een oplossing kiezen of krijg ik altijd dezelfde oplossing als mijn buren?

Alleen in wijken waar wordt gekozen voor een warmtenet, kunt u als eigenaar kiezen om hierop aan te sluiten. Voor huurders geldt dat voor hen altijd een collectieve oplossing komt; dit kan dus zijn een warmtenet of all-electric.

Waar kan ik meer informatie vinden over aardgasvrij wonen

Meer informatie over het waarom, rol gemeente en VvE’s vindt u op de website van HIER verwarmt(externe link). Ook voor meer informatie over wat u zelf als eigenaar of huurder kunt doen, kunt u terecht op de website van HIER verwarmt(externe link).