U moet zich (weer) inschrijven bij een Nederlandse gemeente als u vanuit het buitenland terugkeert naar Nederland. Of als u voor het eerst in Nederland komt wonen. Uw gegevens worden dan opgenomen of bijgewerkt in de Basisregistratie Personen (BRP).

• Woont u in het buitenland en u wilt (opnieuw) naar Nederland (Ridderkerk) verhuizen?
    Óf
  • Wilt u het komende half jaar minimaal 4 maanden in Nederland (Ridderkerk) wonen?

Dan maakt u een afspraak om u in te schrijven.

Wat moet ik doen als ik voor het eerst naar Nederland verhuist? (Eerste inschrijving)

Maak binnen 5 dagen na uw verhuizing telefonisch een afspraak voor uw inschrijving. Bel hiervoor op werkdagen tussen 09.00 en 12.00 uur: (0180) 451 234 (dit kan niet online).

Wat moet ik meenemen bij mijn afspraak?

• Hebt u een partner en/of kinderen die zich ook inschrijven in Ridderkerk? Dan komen zij ook mee naar de balie als u een afspraak hebt gemaakt. Geef aan met hoeveel personen u naar deze afspraak komt.
  • Een geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart) van iedere persoon die wordt ingeschreven.
  • Bewijs van uitschrijving, als u komt van Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Saba, Sint Eustatius.
  • Huurcontract of koopcontract van uw woning.
  • Als u bij iemand gaat inwonen of u gaat samenwonen, hebt u schriftelijke toestemming van de hoofdbewoner van dat adres nodig:
    Download het toestemmingsformulier (pdf

Welke buitenlandse documenten worden geaccepteerd?

Let op: Alleen Engelse, Duitse en Franse akten worden geaccepteerd zónder vertaling door een beëdigd vertaler. Buitenlandse documenten moeten voldoen aan de regels voor het legaliseren van buitenlandse documenten. Die regels zijn afhankelijk van het land dat ze afgaf.

Wat moet ik doen als ik geen EU-burger ben?

Bent u geen EU-burger? Dan moet u zich eerst melden bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) voor een verblijfsvergunning. Meer informatie over een verblijfsvergunning, vindt u op de website van de IND.

Hoe lang duurt het voordat mijn inschrijving is geregistreerd in de BRP?

Het kan 4 weken duren voordat uw inschrijving is geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP).

Vraagt u ook een verblijfsvergunning aan? Dan wordt uw inschrijving definitief als de gemeente bericht krijgt van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) dat u in Nederland mag wonen.

Wat moet ik doen als ik al eerder in Nederland heb gewoond en mij wil inschrijven? (Hervestiging)

Heeft u eerder in Nederland gewoond en wilt u opnieuw in Nederland wonen? Dan doet u aangifte van hervestiging. Dit is nodig als u ná 1 oktober 1994 uit Nederland bent geëmigreerd. In dit geval wordt uw aangifte aan de balie behandeld en kunt u online een afspraak maken.

Maak een afspraak voor hervestiging

Wat moet ik meenemen bij mijn afspraak?

• Huurcontract of koopcontract van uw woning.
    Download het toestemmingsformulier (pdf
  • Originele documenten uit het buitenland van uzelf en van uw kinderen. Zoals een geboorteakte, huwelijksakte of echtscheidingsakte. Bij hervestiging hoeft u deze documenten niet mee te brengen als ze eerder zijn geregistreerd in Nederland.

Welke buitenlandse documenten worden geaccepteerd?

Wat moet ik doen als ik geen EU-burger ben?

Hoe lang duurt het voordat mijn inschrijving is geregistreerd in de BRP?