Regel uw zaken zoveel mogelijk online!

Uit een Verklaring omtrent het gedrag (VOG) blijkt dat iemands gedrag geen bezwaar is voor bijvoorbeeld een nieuwe baan, een visum of verhuizing naar het buitenland.

U kunt alleen een VOG aanvragen bij ons als u inwoner bent van de gemeente Ridderkerk.

Er zijn 3 manieren om een VOG aan te vragen.

Hoe kan ik een VOG online aanvragen?

Voor uw aanvraag VOG hebt u een ingevuld papieren aanvraagformulier nodig van de werkgever of andere organisatie die uw VOG wil hebben. Hebt u geen aanvraagformulier gekregen? Download dan het aanvraagformulier op de website van Justis. Daarna print u het formulier en laat deze invullen door uw werkgever, of andere organisatie die uw VOG wil hebben.

Let op:

 • U maakt eerst een scan of goed leesbare foto’s van het ingevulde aanvraagformulier VOG. U stuurt deze mee.
 • Regel uw VOG via de knop 'Vraag VOG aan'. Log in met uw DigiD. U betaalt direct via iDEAL. Kijkt u eerst welke documenten u moet meesturen.
  Vraag VOG aan
 • U ontvangt de VOG binnen 4 weken per post op het woonadres dat u in de aanvraag opgeeft.

Kunt u dit niet online regelen?

Hoe werkt een online aanvraag via mijn werkgever?

 • Uw werkgever zet de eerste stap: hij/zij zet de VOG aanvraag met eHerkenning via Justis online voor u klaar.
 • U krijgt vervolgens een e-mail van Justis met daarin een aanvraagcode.
 • Met deze code kunt u online inloggen, uw aanvraaggegevens controleren en de aanvraag betalen.
 • Om uw aanvraag succesvol af te ronden heeft u DigiD, iDEAL en een geldig e-mailadres nodig.
 • U ontvangt de VOG binnen 4 weken per post op het woonadres dat u in de aanvraag opgeeft.

Wat kost het?

 • Een online aanvraag of een aanvraag aan de balie kost: €41,35
 • Een aanvraag via uw werkgever bij Justis kost € 33,85.

Alle Ridderkerkse vrijwilligers die zich inzetten in de gemeente Ridderkerk, kunnen een gratis VOG krijgen.

Kan ik een gratis VOG krijgen als vrijwilliger van een Ridderkerkse organisatie?

Voor vrijwilligers van organisaties die met kwetsbare mensen werken is er een landelijke regeling om gratis een VOG aan te vragen. U kunt de website van de Rijksoverheid bezoeken voor meer informatie over de landelijke Regeling Gratis VOG, de voorwaarden en de aanvraagprocedure.

Vrijwilligers van Ridderkerkse organisaties die buiten de landelijke regeling Gratis VOG vallen, kunnen alsnog een gratis VOG aanvragen via de gemeente Ridderkerk.

U vult, als vrijwilliger én inwoner van de gemeente Ridderkerk, zelf het aanvraagformulier in via de website van Justis. Download dan het aanvraagformulier op de website van Justis.

Online aanvragen

Voor een online aanvraag VOG hebt u een ingevuld papieren aanvraagformulier nodig.

Let op:

 • U maakt eerst een scan of goed leesbare foto’s van het ingevulde en ondertekende aanvraagformulier VOG. U stuurt deze namelijk mee als bijlage.

Vraag VOG aan voor vrijwilligers

Aanvragen aan de balie

 • U maakt online een afspraak.
 • U komt naar de afspraak en u neemt mee:
  • het ingevulde en ondertekende aanvraagformulier en een geldig identiteitsbewijs.

Gratis VOG voor vrijwilligers die niet in Ridderkerk wonen

Vrijwilligers die buiten onze gemeente wonen, maar zich wel actief inzetten voor een Ridderkerkse organisatie of kerk, komen ook in aanmerking voor een gratis VOG.

De kosten van de VOG kunt u bij ons terug krijgen. 

Dit moet u doen:

 • u vraagt in uw eigen gemeente de VOG aan
 • u maakt een afspraak met ons. U neemt mee:
 • het betalingsbewijs van de VOG
 • uw geldige legitimatiebewijs.

Als wij de juiste gegevens hebben, krijgt u het geld direct mee.

Hoe lang duurt het?

Binnen 2 tot 4 weken ontvangt u bericht van Justis.

Heeft u geen strafblad? Dan krijgt u altijd een VOG. Heeft u wel een strafblad? Bekijk de informatie over de beoordeling van de VOG-aanvraag.

Nadat u een aanvraag heeft ingediend ontvangt u binnen 2 tot 4 weken bericht. De behandeltijd van een VOG-aanvraag kan variëren. Soms duurt de behandeling langer; bijvoorbeeld door drukte, of doordat u een andere nationaliteit heeft. De behandeltijd hoeft niet iets te zeggen over de uitkomst van de aanvraag.

U ontvangt de VOG altijd per post op het woonadres dat u in de aanvraag opgeeft. Justis stuurt de VOG naar u persoonlijk en niet naar uw werkgever of organisatie.

Spoedaanvraag

Een spoedprocedure kan bij: adoptie, werk in het buitenland, benoeming tot gedeputeerde of wethouder, en kandidaatstelling voor een functie als volksvertegenwoordiger. Dit moet u bij uw aanvraag bij de gemeente vermelden. Justis kan de VOG dan binnen 5 werkdagen afgeven en met reguliere post verzenden.

Als u in 1 van deze gevallen met spoed een VOG wilt aanvragen maakt u een afspraak.

U kunt geen digitale aanvraag doen. Lukt het niet om op korte termijn een afspraak in te plannen voor uw spoedaanvraag? Bel dan naar (0180) 451 234 (maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur).

Wat moet ik doen als ik uit Nederland ben vertrokken of niet in de BRP sta ingeschreven?

Bent u uit Nederland vertrokken of staat u niet als inwoner in de Basisregistratie personen (BRP) ingeschreven?

Bijvoorbeeld omdat u in het buitenland woont, geen vaste woonplaats hebt of tijdelijk in Nederland werkt? Dan vraagt u uw VOG rechtstreeks aan bij Justis.

Wat moet ik doen als ik naar het buitenland verhuis en een visum of werkvergunning nodig heb?

U voegt bij het aanvraagformulier VOG een document van de ambassade, het consulaat of de buitenlandse organisatie. In dit document staat waarom u een VOG nodig hebt én welk screeningsprofiel of functieaspect(en) van toepassing is. De screeningsprofielen vindt u op het aanvraagformulier.

Het aanvraagformulier voor de VOG mag ook door de ambassade of het consulaat worden ingevuld en ondertekend. U hoeft dan geen aanvullende documenten bij uw aanvraag te voegen. Wel geldt ook hier dat in het aanvraagformulier staat waarom u een verklaring nodig hebt en welk screeningsprofiel of functieaspect(en) van toepassing is.

Hoe kan ik een aanvraag VOG indienen als rechtspersoon of bedrijf?

Met een VOG voor rechtspersonen (VOG RP) kunt u als bedrijf of stichting uw betrouwbaarheid tonen aan partners, bedrijven en overheden. De VOG RP kan bijvoorbeeld nodig zijn bij het afsluiten van een contract of om lid te worden van een organisatie. U vraagt een VOG RP aan bij Justis.

Hoe kan ik een aanvraag VOG als zzp’er doen?

Bent u zelfstandige zonder personeel (zzp'er)?  Dan vraagt u geen VOG RP aan, maar een VOG voor natuurlijke personen (NP) voor degene voor wie u uw opdracht uitvoert. Bij een VOG-aanvraag mogen de gegevens van de aanvrager en de belanghebbende niet hetzelfde zijn. Als u zzp'er bent, vult u op het aanvraagformulier bij ‘1 Invullen door Aanvrager’ uw eigen gegevens in en bij ‘2 Invullen door organisatie/instelling die de VOG verlangt’ de gegevens van de persoon of organisatie die de VOG van u verlangt.