Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een bewijs van goed gedrag. Werkgevers of organisaties kunnen om een VOG vragen. Bijvoorbeeld als u in de kinderopvang of het onderwijs gaat werken, maar ook als u een wapenvergunning aanvraagt.

U kunt een VOG krijgen als u geen strafblad heeft. Heeft u wel iets strafbaars gedaan? Dan kijkt Justis of u toch een verklaring kunt krijgen. Dit kan alleen als het strafbare feit niets te maken heeft met de reden waarvoor u de verklaring aanvraagt.

• Aanvraag via Justis: €33,85
  • Aanvraag via de gemeente: €41,35

Vrijwilligers die met kinderen of met mensen met een verstandelijke beperking werken, kunnen een gratis VOG krijgen.

U kunt een VOG op 3 manieren aanvragen. Dit gaat zo:

VOG aanvragen via de gemeente

• U krijgt een formulier van uw werkgever of andere organisatie.
  • U maakt online een afspraak.
  • U komt naar de afspraak en u levert het volledig ingevulde formulier in bij de gemeente waarin u staat ingeschreven.

Online VOG aanvragen

U kunt alleen online een VOG aanvragen als de aanvraag online is klaargezet door uw werkgever of andere organisatie.

• U krijgt een e-mail dat u een VOG nodig hebt.
  • Via een link in deze e-mail kunt u inloggen met uw DigiD.
  • U controleert de gegevens.
  • U bevestigt dat de gegevens kloppen.

VOG direct aanvragen bij Justis

U moet de VOG rechtstreeks bij Justis aanvragen als u:

• niet voorkomt in de Basisregistratie Personen (BRP) of;
  • als u geen vaste woon- of verblijfplaats hebt.

Gratis VOG voor vrijwilligers van Ridderkerkse organisaties

Voor vrijwilligers actief bij Ridderkerkse organisatie of kerk mogelijk om een gratis VOG te verkrijgen.

U vult, als vrijwilliger, zelf het aanvraagformulier in via de website van Justis. Of u maakt hiervoor een afspraak. Neem het volgende mee:

• ingevuld aanvraagformulier gratis VOG (vergeet de ondertekening van de organisatie niet!)
  • uw geldig legitimatiebewijs.

Gratis VOG voor vrijwilligers die niet in Ridderkerk wonen

Vrijwilligers die buiten onze gemeente wonen, maar zich wel actief inzetten voor een Ridderkerkse organisatie of kerk, komen ook in aanmerking voor een gratis VOG.

De kosten van de VOG kunt u bij ons terug krijgen

Dit moet u doen:

• U vraagt in uw eigen gemeente de VOG aan;
  • U maakt een afspraak met ons. U neemt mee:
    • het betalingsbewijs van de VOG
    • een verklaringsformulier van de vrijwilligersorganisatie
    • uw geldige legitimatiebewijs.
  • Als wij de juiste gegevens hebben, krijgt u het geld direct mee.

Termijn

Justis neemt een beslissing over uw aanvraag. Dit duurt 4 weken als u geen strafblad heeft. Heeft u dit wel? Dan duurt het 8 weken. Organisaties krijgen binnen 8 weken bericht. En 12 weken, als Justis de verklaring niet wil uitgeven.

Bezwaar en beroep

Als Justis geen VOG afgeeft, krijgt u eerst een brief met een voornemen tot afwijzing. U kunt hier schriftelijk op reageren. Daarna stuurt Justis u een definitief besluit. Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u bezwaar maken bij de rechter. Doe dit binnen 6 weken.

Is deze pagina naar wens?