De verzilverlening biedt senioren de mogelijkheid zo lang mogelijk in een koopwoning te blijven wonen. Nu én in de toekomst. De regeling is bedoeld voor huiseigenaren vanaf 57 jaar oud die comfortabel en veilig willen (blijven) wonen. Deze lening van minimaal € 2.500,- en maximaal € 25.000,-, kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor aanpassingen in de badkamer, keuken en toilet. Of het gelijkvloers maken van de woning.

De verzilverlening is een hypothecaire lening op basis van de overwaarde van uw huis. Doordat u uw overwaarde gebruikt, veranderen uw maandlasten niet. De verzilverlening heeft geen invloed op uw besteedbare inkomen. U betaalt geen maandelijkse rente en aflossing. De rente wordt jaarlijks opgeteld bij de schuldrest. De hoogte van uw lening hangt af van de overwaarde van uw woning.

U komt in aanmerking voor een verzilverlening wanneer u:

• 57 jaar en ouder bent;
  • een woning binnen de gemeente Ridderkerk heeft of een woning waarvoor de verzilverlening wordt verstrekt zelf gaat bewonen.

Aanvullende informatie

• Er is geen maximale leeftijd voor het afsluiten van een verzilverlening. Wel een minimale leeftijd. Die ligt 10 jaar onder de wettelijke pensioengerechtigde leeftijd.
  • U vraagt de lening aan voordat de werkzaamheden beginnen.
  • De benodigde overwaarde is gerelateerd aan de leeftijd van de jongste aanvrager en het gevraagde leenbedrag. Voor de benodigde overwaarde wordt er gekeken naar het verschil tussen 80% WOZ-waarde c.q. 80% marktwaarde.
  • De rente wordt jaarlijks bij de schuldrest opgeteld. De rente wordt afgelost bij de verkoop van de woning, het overlijden van de (langstlevende) schuldenaar of aan het einde van de looptijd.
  • De afsluitkosten, notariskosten, eventuele taxatiekosten en kosten voor het financieel advies kunnen worden meegefinancierd.

Voor financiële vragen verwijzen wij u door naar SVn. U kunt een berekening maken van uw verzilverlening.

Aanvraagprocedure en declaratie

Vul het formulier samen in als u bent getrouwd of geregistreerd partner bent of als de woning gezamenlijk eigendom is.

Online aanvragen

Gegevens die u nodig hebt bij het invullen van het online formulier:

• DigiD inloggegevens van u (beiden)
  • WOZ-waarde van uw woning
  • U kunt direct digitaal meesturen (uploaden) of e-mailen:
    • Een kopie van recente offerte(s) van een aannemer/installateur/leverancier voor de te treffen maatregelen.
    • Indien van toepassing: een kopie van de benodigde vergunning(en)
    • Een planning van de uitvoering van de werkzaamheden.
      Online aanvragen verzilverlening
  • De gemeente toetst de aanvraag aan de verordening.
  • Na goedkeuring ontvangt u van de gemeente een toewijzingsformulier en een verwijzing naar SVn om de lening aan te vragen via de website van svn.
  • Svn voert de financiële toets uit en bepaalt of u in aanmerking komt voor de lening. Bij goedkeuring stellen zij het leenbedrag beschikbaar.
  • U kunt de werkzaamheden laten uitvoeren en de originele nota’s met een declaratieformulier van SVn indienen bij de gemeente. De gemeente controleert de nota en laat deze door SVn uitbetalen.

Meer informatie

Hebt u nog vragen over de verzilverlening? Bel dan Saskia Kleinendorst - Embregts of Homeira Habib via telefoonnummer (0180) 451 234. Ook kunt u mailen naar verzilverleningen@ridderkerk.nl.

Voor meer inhoudelijke informatie kunt u ook kijken op de website van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). SVn bereikt u telefonisch via nummer (033) 253 9436.