De winnaars van de Ridderkerkse vrijwilligersprijzen zijn bekend. De Jaap van der Graafprijs (voor individuele vrijwilligers) is toegekend aan mevrouw Shafiqa Habib. Sinds 2005 is ze vrijwilligster bij Vluchtelingenwerk in Ridderkerk. Ze leverde een grote bijdrage aan de integratie van nieuwkomers in de Ridderkerkse samenleving. De groepsprijs gaat naar de ongeveer 130 vrijwilligers van de Hospice De Reiziger in Barendrecht. Het hospice staat ook open voor inwoners van Ridderkerk en een deel van de vrijwilligers die er werken, komt uit Ridderkerk.

De prijzen bestaan uit een geldbedrag van €350,-, te besteden aan vrijwilligersactiviteiten, en een door de Ridderkerkse kunstenaar Jorgen Snoep ontworpen emaille bordje. Wethouder Marten Japenga heeft de vrijwilligersprijzen maandagmiddag uitgereikt bij mevrouw Habib thuis en in het hospice. Dat deed hij samen met kinderburgemeester Maylin Ouwens en Junaidah Beun van het vrijwilligerssteunpunt van Facet Ridderkerk.

,

De andere genomineerden voor de twee prijzen waren Rob van Pelt (judostichting To-Uchi), mevrouw Wil Wendrich (vrijwilligster voor Amnesty International), de vrijwilligers van FoodCompany en de vrijwilligers van buitenplaats Het Huys ten Donck.

De gemeente Ridderkerk hecht grote waarde aan de inzet van vrijwilligers. Daarom kent de gemeente, in samenspraak met Facet Vrijwilligerssteunpunt, jaarlijks de vrijwilligersprijzen toe. Deze vrijwilligersprijzen zijn bedoeld voor een persoon, vrijwilligersproject of –organisatie, die een positieve bijdrage levert aan een organisatie, wijk of buurt. Van medio augustus tot 14 oktober 2020 hebben organisaties, verenigingen en bewoners uit Ridderkerk de gelegenheid gekregen kandidaten aan te melden. Onder normale omstandigheden vindt de uitreiking plaats tijdens de nieuwjaarsreceptie. Door corona ging deze dit jaar niet door.