Bij het monument op begraafplaats Rusthof aan de Lagendijk zijn vorige week woensdag de burgers en militairen herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord.

De jaarlijkse herdenking - na twee jaar weer met publiek - betrof ook de militairen die bij vredesoperaties omkwamen.

Boom

Op 4 mei was er voorafgaand aan de herdenking een stille tocht vanaf het gemeentehuis naar de begraafplaats. Onderweg legde burgemeester Anny Attema, samen met kinderburgemeester Maylin Ouwens, een bloemstuk bij de boom aan de Jhr. van Karnebeekweg ter herinnering aan de vermoorde Joodse familie Den Hartog.

Volgens de burgemeester is herdenken belangrijk. “We moeten blijvend herinnerd worden aan de jaren waarin we onze democratie en daarmee onze vrijheid kwijtraakten. En hoe er is gestreden om die democratie en vrijheid weer terug te krijgen. Door de oorlog in Oekraïne realiseren we ons weer hoe broos en kwetsbaar vrede en veiligheid zijn.'''

“Vrij zijn wil niet zeggen dat je zonder regels leeft, maar wel dat je controle hebt over de manier waarop die regels gemaakt worden. En dat iedereen kan meedoen aan die controle. Door te kiezen, of door gekozen te worden. Dat is de democratie die vrijheid biedt.''

Donckselaan

Afgelopen dinsdag legden leerlingen van basisschool De Driemaster ook een krans bij het monument aan de Donckselaan.

In het bijzijn van burgemeester Anny Attema en andere belangstellenden stonden de leerlingen stil bij de dramatische gebeurtenissen van dinsdag 8 mei 1945, drie dagen na de capitulatie van Duitsland.

Aanleiding was de arrestatie van vrouwen die hadden geheuld met de vijand. Bij een fel vuurgevecht tussen de Duitsers en de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) werden acht mannen door de Duitsers gegrepen en neergeschoten. Lisa Brugman, achterkleindochter van een van de overlevenden van het drama, was dinsdag bij de herdenking aanwezig en droeg een gedicht voor.

Bolnes

In het gebouw van de Protestantse Gemeente in Bolnes was zaterdag een Vrijheidsfestival. Er waren activiteiten voor jong en oud. Een ensemble van het Ridderkerks Symfonie Orkest musiceerde en er waren lezingen.

Wethouder Marten Japenga vertelde hoe hij werd geïnspireerd door verzetsheld Johannes Post. “Ik heb nooit van die moeilijke keuzen hoeven maken als Johannes Post, waarbij het ging om leven en dood. Maar de goede keuze maken geldt niet alleen als je leven op het spel staat of je land in oorlog is. Het gaat ook om vandaag, ons dagelijks handelen als individu, als organisatie, als overheid. Het goede doen maakt je vrij. Kies daarvoor. Zoals Bonhoeffer, een Duits kerkleider en verzetsstrijder tegen de nazi’s het zei: ‘Vrijheid is (niet dagdromen maar) resoluut het goede doen’.”