Buurtbus: laagdrempelig én gezellig

12 oktober 2023, 09:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
Een aantal vrijwilligers van de buurtbus met voorzitter Jolanda Kingma.

De buurtbus was al een handige manier om bijvoorbeeld van Rijsoord naar treinstation Barendrecht te komen. Met een lage instap is de bus nu ook toegankelijker. Voorzitter Jolanda Kingma: “Inwoners met een kinderwagen of mensen die slecht ter been zijn, kunnen nu ook met ons mee.”

‘Een bus voor oudjes’, dat is het hardnekkige imago waar de vrijwilligers van de buurtbus graag tegenin gaan. Want niets is minder waar: steeds meer jongeren zien de buurtbus als een handige manier om van een halte dichtbij hun huis naar een overstaphalte of het treinstation te komen.

Lage instap

Om dit voor elkaar te krijgen, zetten zo’n dertig vrijwilligers hier zich zes dagen per week voor in. De drie lijnen – 608, 609 en 610 – rijden elk een vaste route van of naar treinstation Barendrecht. Reizigers kunnen met hun OV-chipkaart inchecken of betalen met een pinpas.
Sinds een paar maanden heeft de buurtbus een lage instap. De chauffeurs kunnen daarom nu ook mensen vervoeren die slecht ter been zijn of een kinderwagen bij zich hebben. Vrijwilliger Alex Bouman is hier erg blij mee. Hij brengt wekelijks een negentigjarige man naar zijn bestemming. “Eerst kwam hij altijd aangestrompeld met een wandelstok, omdat zijn rollator niet meekon. Nu kan zijn rollator wel mee. Dat is mooi om te zien.”

Sociale contacten

De Ridderkerkse buurtbussen vervoeren zo’n 35.000 reizigers per jaar. Dat aantal stijgt gestaag. Het merendeel van de reizigers gebruikt de buurtbus in de spitsuren om naar school of werk te reizen. Jolanda Kingma: “Het is wel jammer dat in Slikkerveer minder mensen gebruik maken van de buurtbus. Ook voor die inwoners kan het een uitkomst zijn.”

Zeker jonge reizigers nemen steeds vaker de buurtbus om naar een overstaphalte of het treinstation te komen. Kingma verklaart dit door de bezuinigingen van de RET op buslijnen in de wijken. “Er wordt steeds meer ingezet op snellijnen, waardoor de buurtbussen een grotere rol moeten gaan spelen.

Gemoedelijk

Voor de chauffeurs, die veelal gepensioneerd zijn, is het vrijwilligerswerk een uitstekende gelegenheid om nog mee te draaien in de maatschappij. Vrijwilliger Bas de Jong: “Je hebt verantwoordelijkheid en sociale contacten, dat heb je achter de geraniums niet.” De een rijdt meerdere keren per week, de ander één keer per maand. “Er zijn geen vereisten, alleen een rijbewijs B”, legt Kingma uit.

De voorzitter hoopt dat nog meer mensen de buurtbus gaan zien als toegankelijk en veilig vervoer. De vrijwilligers verwelkomen graag nieuwe collega-chauffeurs. Gemoedelijk en gezellig, zo omschrijven de acht vrijwilligers die bij het interview aanwezig zijn hun werk. “Ik heb nog nooit vervelende passagiers gehad, velen ken ik bij naam”, vertelt vrijwilliger Hans Edelschaap. Ton Verhagen vult hem aan: “Het is soms net een breiclubje, je krijgt alles te horen.”

De buurtbus is voor inwoners van Rijsoord helemaal onmisbaar: het is daar het enige openbaar vervoer. Alex Bouman rijdt twee keer per week een dagdeel en vertelt reizigers graag wat over Rijsoord als hij lijn 608 rijdt. “Ik speel graag voor gids, daar krijg ik altijd leuke reacties op.”

Lijnen 608, 609 en 610

  • Lijn 608 rijdt vanaf treinstation Barendrecht onder andere via het Waterschap, Rijsoord, Mauritsstraat en Koningsplein naar de Prunuslaan.
  • Lijn 609 rijdt vanaf treinstation Barendrecht via Rijsoord, Koningsplein, Slikkerveer naar De Schans.
  • Lijn 610 rijdt in de spitsuren vanaf treinstation Barendrecht in twaalf minuten naar het Koningsplein, via het Waterschap.