Meer dan alleen een balletje trappen

9 november 2023, 09:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
Jeugdvoorzitter Marcel van Duffelen van V.V. Rijsoord tijdens een training.

Al meer dan een jaar een ledenstop: Voetbalvereniging Rijsoord is uit haar jasje gegroeid volgens jeugdvoorzitter Marcel van Duffelen. Toch ziet hij de toekomst van de vereniging ‘florissant tegemoet’.

Met bijna duizend leden en een wachtlijst van bijna 100 personen is V.V. Rijsoord geen kleine speler in de gemeente. Toch is de familiesfeer er altijd in gebleven. “We willen ons DNA behouden. Groei is goed voor de toekomst, maar het mag niet ten koste gaan van ons DNA.”

Het verenigingsleven houdt volgens Marcel stand dankzij de inzet van vrijwilligers. “Wij redden het nu nog met een vrijwillige inzet van enthousiaste mensen. Maar inmiddels piept en kraakt het wel.” Vooral voor de jeugd organiseert V.V. Rijsoord veel evenementen. “Disco’s, leuke activiteiten met Sinterklaas en Pasen, en natuurlijk het jeugdkamp. Voor de oudere leden is er een biljart- en klaverjasclub. En we organiseren gezellige feestavonden en een afsluitende familiedag aan het einde van een seizoen.”
Met te weinig vrijwilligers voor het organiseren van trainingen, wedstrijden en andere activiteiten is de jeugdvoorzitter genoodzaakt om keuzes te maken. “De ledenstop is heel teleurstellend voor enthousiaste nieuwelingen. Alleen de jongsten kunnen nog instromen. Ik hoop dat we alle activiteiten in stand kunnen houden, maar het is een enorme uitdaging.”

In mei volgend jaar viert V.V. Rijsoord haar 100-jarig jubileum. De club is ontstaan nadat een groep jongens uit Rijsoord op een stuk boerenland gingen voetballen. In de 100 jaar die daarop volgden, hebben generaties er geleerd om de bal de baas te worden.

Visie

Zelf kwam Marcel eind 2021 op gesprek bij het bestuur. “Ik had de vacature voor jeugdvoorzitter al wat langer op het oog. We willen vooruit met de jeugdafdeling van de club. Niet alleen sportief, maar ook recreatief. Ik doe nu mijn best om daar meer visie en structuur in te brengen.”
Niet alleen kinderen zijn wekelijks op de voetbalvelden in Rijsoord te vinden. De club biedt alle leeftijden de mogelijkheid om een balletje te trappen. Ook aan senioren. “Zij reizen het hele land door voor wandelvoetbal.”

Ledenstop of niet, de trainers van de ruim 40 jeugdelftallen bieden tijdens de trainingen nog steeds dezelfde kwaliteit als altijd. Het is soms passen en meten op de trainingsvelden, maar met een beetje geduld en creativiteit blijft V.V. Rijsoord een plek voor allerlei activiteiten naast het voetballen. Marcel: “We hoeven ons geen moment te vervelen.”