Openbare verlichting versneld naar led

30 augustus 2023, 15:45
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.

Ridderkerk wordt steeds duurzamer. Daarom heeft het college van B en W besloten de komende jaren de openbare verlichting versneld te vervangen door duurzame ledverlichting.

De gemeenteraad moet hierover nog een besluit nemen. De bespreking in de commissie is op 28 september. Op 12 oktober is de besluitvorming in de raad.

De afgelopen jaren kregen zo’n 3.200 lantaarnpalen al ledverlichting. Door versneld over te stappen, kunnen we eerder profiteren van de voordelen die ledverlichting biedt. Door de hogere energieprijzen verdient de investering in led zich nu ook sneller terug.

Duurzaam

Led is een duurzame vorm van verlichting. Het energieverbruik is laag (minder CO2-uitstoot) en daarmee gaan ook de energiekosten omlaag. Na 2028 is het energieverbruik naar verwachting 21 procent lager ten opzichte van 2023.

Ledverlichting heeft ook als voordeel dat het langer mee gaat dan de huidige verlichting. Led heeft ongeveer 100.000 branduren. Dit is bijna 25 jaar. Bij de huidige verlichting moet gemiddeld elke drie á vijf jaar de lamp worden vervangen. Dit is kostbaar en arbeidsintensief.

Daarnaast kan de nieuwe ledverlichting worden gedimd, bijvoorbeeld op de late avond en in de nacht. Hierdoor is er minder verstoring voor dieren en wordt bovendien nog meer energie bespaard.

1.085 lampen

Het is de bedoeling dat in de periode 2024 – 2028 jaarlijks ongeveer 1.085 lampen zullen worden vervangen door led. Hiervoor wordt een planning gemaakt met specifieke locaties. Als er op locaties die het betreffende jaar nog niet aan de beurt zijn onverwachts (conventionele) lampen uitvallen, dan worden deze nog een keer vervangen. Hiervoor is een voorraad lampen beschikbaar.