Slim en gratis banden oppompen

29 maart 2023, 14:57
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
De slimme bandenpomp. Hier brengt u zelf gratis uw autobanden op spanning.

Wethouders Henk van Os en Peter Meij onthulden vorige week 2 slimme en gratis bandenpompen, zodat Ridderkerkers vaker hun bandenspanning kunnen controleren.

De pompen zijn gemaakt van duurzaam materiaal en werken op zonne-energie. Ze staan op het parkeerterrein bij De Fakkel / voetbalvereniging RVVH en op de parkeerplaats bij de Albert Heijn, parallel aan de Frans Halsstraat.

De pompen zijn niet alleen gratis, maar ook slim: de pomp bepaalt met het kenteken van uw auto de juiste bandenspanning. Daarnaast toont hij na het oppompen van de banden wat u bespaard heeft aan euro’s, liters brandstof en uitstoot.

Het op spanning houden van banden heeft veel voordelen. Een auto met zachte banden verbruikt meer brandstof of stroom en stoot meer CO2 en fijnstof uit. Zachte banden slijten daarnaast sneller, waardoor meer microplastics in het milieu terechtkomen. Een auto met zachte banden maakt bovendien meer lawaai en is onveiliger: de remweg is langer en de kans op een klapband is hoger vergeleken met banden die op spanning zijn.

Met de slimme bandenpompen willen wethouders Peter Meij en Henk van Os Ridderkerkers stimuleren om vaker hun bandenspanning te controleren. Ze hopen dat de bandenpompen een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid in Ridderkerk. En dat ze helpen de lokale uitstoot van CO2 en fijnstof te verminderen.

De pompen zijn geplaatst door organisatie Band op Spanning. Ze zijn 24/7 toegankelijk en zijn alleen bedoeld voor personenauto’s.