Bestrijding eikenprocessierups

20 april 2023, 09:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.

Deze en volgende week bestrijden wij de eikenprocessierups. Contact met brandharen van deze rups kunnen jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen veroorzaken.

Daarom bestrijden we de eikenprocessierups. We gebruiken hiervoor een natuurlijke methode. Het gaat om larven van nachtvlinders die hun eitjes leggen in de toppen van vooral eikenbomen. Voordat de rups brandharen ontwikkelt, zetten we haar natuurlijke vijand in: nematoden, heel kleine aaltjes. De nematoden zijn niet schadelijk voor mensen, planten en dieren.

Omdat niet alle eitjes tegelijk uitkomen, voeren we de werkzaamheden in twee rondes uit. De eerste ronde vindt, afhankelijk van het weer, deze week plaats. De tweede ronde is ongeveer een week daarna. Het werk duurt van 20.00 tot ongeveer 7.00 uur. Dat doen we zo omdat nematoden niet goed tegen daglicht kunnen en snel uitdrogen.

De nematoden worden met een voertuig met nevelspuit in de bomen gespoten. Op het moment dat het voertuig bij uw woning werkt, ervaart u mogelijk kort overlast van geluid en licht. We beperken de overlast zoveel mogelijk.

Heeft u vragen? Neem contact op met Klaas Lugies, telefoon (0180) 451 234.