Bijzondere bijstand voor kosten rechtsbijstand

Heeft u een juridisch probleem dat u niet zelf kunt oplossen? Wilt u hierbij hulp van een mediator of advocaat, maar kunt u deze niet betalen? Dan betaalt de overheid soms mee aan de kosten. Dit heet gesubsidieerde rechtsbijstand. De Raad voor Rechtsbijstand regelt dit.

  • U logt in met DigiD
  • U stuurt de volgende bewijsstukken direct digitaal mee (u mag ze ook apart e-mailen):
    • nota kosten advocaat
    • civiele toevoeging
    • diagnosedocument (voor de korting)
    • wanneer u geen bijstandsuitkering ontvangt: kopie geldig paspoort of identiteitskaart + bankafschriften van betaal- en spaarrekeningen over de laatste 3 maanden + bewijs van alle inkomsten over de afgelopen 3 maanden (bijvoorbeeld loonstroken of uitkeringsspecificaties)

Kan ik hulp krijgen bij het invullen van formulieren?

Heeft u moeite met het invullen van formulieren? Of heeft u geen idee waar u mogelijk recht op heeft en wat u aan kunt vragen? Kijk dan op de pagina Hulp bij het invullen van formulieren.

Heeft u een laag inkomen? Dan komt u in aanmerking voor een vergoeding van de advocaat- of mediatorkosten. De overheid betaalt dan een deel hiervan. Dit heet gesubsidieerde rechtsbijstand. U betaalt wel altijd een eigen bijdrage.

De Raad voor de Rechtsbijstand bepaalt of u in aanmerking komt voor een vergoeding. Advocaten die juridische hulp geven aan mensen die gesubsidieerde rechtsbijstand ontvangen, heten ook wel pro-Deoadvocaten.

Als u rechtsbijstand niet kunt betalen, kunt u aanspraak maken op gesubsidieerde rechtsbijstand. Heeft u rechtsbijstand nodig? Dan vraagt uw advocaat of mediator dit voor u aan bij de Raad voor de Rechtsbijstand. U betaalt een eigen bijdrage die afhangt van uw inkomen en vermogen.

Wat zijn de voorwaarden voor gesubsidieerde rechtsbijstand?

Gesubsidieerde rechtsbijstand ontvangt u niet zomaar. Hiervoor gelden voorwaarden. Zoals de hoogte van uw inkomen (wel of niet uit eigen zaak) en het vermogen. De inkomensgrenzen voor gesubsidieerde rechtsbijstand vindt u op Rechtsbijstand.nl.

U betaalt altijd een eigen bijdrage als u gesubsidieerde rechtsbijstand ontvangt. De hoogte van uw eigen bijdrage hangt af van uw inkomen en vermogen (zoals spaargeld).

U krijgt een korting van € 59,00 op uw eigen bijdrage als u eerst het Juridisch Loket bezoekt. Dit doet u voordat u een advocaat of mediator inschakelt. Het Juridisch Loket is gratis. U krijgt van het Juridisch Loket een verwijsbrief. Dit noemen we het diagnosedocument. Het diagnosedocument geeft u aan de advocaat of mediator. Hiermee krijgt u de korting.

Let op! U heeft tijdelijk dit diagnosedocument niet nodig om deze korting te krijgen. U ontvangt de korting automatisch.