‘Ik begon 30 jaar geleden met het isoleren van de muren’

Arie woont al bijna 30 jaar in Ridderkerk in een huis uit 1914. Je zou misschien denken dat zijn radiatoren hard moeten werken om zo’n oud huis warm te houden. Niets is minder waar. Sinds vorig jaar is zijn huis volledig van het aardgas af en heeft het een energielabel A gekregen. In dit interview vertelt Arie ons enthousiast hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen.

Arie vertelt graag zijn verhaal. Hij geeft u handige tips en fijne informatie over het verduurzamen van uw huis. Dat verhaal staat hier voor u klaar. Arie staat overigens zelf liever niet op de foto.

Het verduurzamen van uw huis: hoe bent u begonnen?

Verduurzamen van jouw huis, hoe ben je begonnen?Arie: “Ik begon 30 jaar geleden met het isoleren van de muren. Dit huis heeft geen spouwmuren, dus spouwmuurisolatie was geen optie. Toch wilde ik geen koude muren.

Ik koos voor isolatie van binnenuit met metalstud wanden. Je zet boven en onder een u-profiel van metaal tegen de muur. Daartussenin maak je stalen staanders. Tussen de staanders doe je steenwolisolatie. Voordat je het geheel dichtmaakt met gipsplaten, plaats je dampdichte pvc-folie over de hele muur. De folie zorgt ervoor dat je geen vochtproblemen krijgt. Vervolgens schroef je de gipsplaat vast en je bent klaar.”

Koelen en verwarmen

Arie heeft altijd gewerkt als klimaattechnicus. Inmiddels is hij met pensioen. “Ik heb altijd met koeling gewerkt. De eerste keer dat ik met een warmtepomp werkte was 40 jaar terug. Mijn warmtepomp is in 2016 geïnstalleerd. De pomp staat sinds die tijd te draaien. Het koelt én verwarmt.” En dat voel je inderdaad. Terwijl we dit interview afnemen, is het buiten warm en benauwd. Maar binnen in huis heerst een heel aangename temperatuur, dankzij de warmtepomp. Een mooi en duurzaam alternatief voor een airco.

Houd uw huis koel

“Wanneer je je huis goed isoleert, moet je nadenken over hoe je het koel houdt”, vervolgt Arie. “Isoleren is goed, maar je moet goed bedenken dat je de warmte in huis ook niet meer zo snel weg krijgt als het buiten warm is. Ik zie dat de informatie over isoleren overal goed aanwezig is, maar het feit dat je je huis ook moet koelen en hoe je dat moet doen, daar lees en hoor ik maar weinig over.”

“Ik heb zelf een lucht-lucht warmtepomp. Die verwarmt én koelt de ruimte. En je kunt behoorlijk besparen met een warmtepomp. Normaal verbruikte ik 1200 m3 aan gas. Na saldering en na de teruggave die ik ontvang doordat ik enkel nog een elektrameter heb, betaal ik zelf niks. Dit betekent dat ik geen elektriciteitskosten meer heb.”

De salderingsregeling zorgt ervoor dat de overtollige zonne-energie, die terug geleverd wordt aan het elektriciteitsnet, ingehouden wordt op uw energieverbruik.

Kies voor een lucht-lucht warmtepomp

“Denk goed na voordat je een warmtepomp koopt. Mijn lucht-lucht warmtepomp op de begane grond kostte 2100 euro. Daarmee is hij een stuk goedkoper dan een lucht-water warmtepomp. Bij mijn lucht-lucht warmtepomp komt er, in tegenstelling tot een lucht-waterpomp, geen water aan te pas.

Mijn warmtepomp is een stuk energiezuiniger en heeft een hoog rendement. Een lucht-lucht warmtepomp koelt namelijk directer, de koelte komt van het koelgas direct naar de lucht. Terwijl een lucht-water warmtepomp als tussenstap het water ook nog moet verwarmen. Dankzij mijn warmtepomp gebruik ik geen radiatoren meer. Ik raad het iedereen aan.”

Gouden tip

“Of ik een gouden tip heb? Je kan je warmwaterboiler beter niet aan je lucht-water warmtepomp koppelen. Hierdoor kan ik ’s ochtends beneden komen in een warm huis én tegelijkertijd een warme douche nemen. Stel dat ik mijn cv-systeem wél gekoppeld had aan mijn warmtepomp, dan zou mijn douche koud zijn nadat ik mijn huis heb verwarmd. Dit komt door de capaciteit van de warmtepomp. Die is 4 kW, tegenover een cv ketel met 22 kW.

Je kan dit oplossen door een zwaardere warmtepomp aan te schaffen. Helaas krijg je dan een ander probleem. Je elektriciteitsmeter heeft slechts een maximale capaciteit van 7,5 kW, dat komt gewoon niet uit. Zodra je je warmtepomp boiler loshaalt van je cv-systeem, heb je dit probleem opgelost.”

Begin met kleine stappen

“Wil je starten met verduurzamen? Denk dan bijvoorbeeld ook eens aan het plaatsen van zonnepanelen. Ik heb er zeventien op mijn dak liggen, die heb ik in fases gekocht. Mijn eerste aankoop bestond uit vier zonnepanelen. Daar kreeg ik subsidie voor. Het betekende wel dat ik eerst het bedrag zelf moest voorschieten, dat was toen een behoorlijk bedrag. Later kocht ik er nog eens drie met een mooie regeling van de gemeente Ridderkerk. En uiteindelijk zijn het er dus 17 geworden.

Je kan natuurlijk ook heel makkelijk beginnen met die zogenaamde stekkerklare (plug & play) zonnepanelen. Je legt ze op je dak en steekt de stekker in het stopcontact. Klaar ben je.”

Nadat we Arie hebben bedankt, lopen we nog net onder de buitenunit van de warmtepomp langs. Arie vraagt of we het apparaat geluid horen maken. We luisteren goed, maar horen niks. Een (nagenoeg) geluidloze warmtepomp buitenunit. Het bestaat!

Wilt u ook uw woning verduurzamen?

U staat in uw missie hier niet alleen voor. U kunt bijvoorbeeld terecht bij de WoonWijzerWinkel. Zij kunnen u advies geven over de plaatsing van zonnepanelen, het installeren van een warmtepomp en nog veel meer. Ook kunt u terecht bij de energiecoach. Zij geven u op maat advies over uw hoge energierekening. Ook kunnen zij u helpen met het plaatsen van andere meer radiatorfolie en tochtstrips.