Is uw oude rijbewijs bijna verlopen? Of wilt u een categorie laten toevoegen? Dan kunt u de aanvraag direct online bij de RDW doen. U hoeft dan alleen nog uw rijbewijs bij het gemeentehuis op te halen.

Vraagt u voor het eerst een rijbewijs aan of een nieuw rijbewijs na vermissing? Of is het voor u niet mogelijk om digitaal uw rijbewijs aan te vragen? Maak dan een afspraak om uw rijbewijs aan te vragen.

U moet uw rijbewijs vernieuwen als:

 • de geldigheid gaat verlopen
 • u een uitbreiding op uw rijbewijs gehaald heeft, zoals uw motorrijbewijs
 • uw rijbewijs kwijt of gestolen is
 • als uw rijbewijs niet meer leesbaar is. 

Hoe verleng ik online mijn rijbewijs bij de RDW?

Stap 1. Maak een pasfoto

 • U heeft een digitale pasfoto nodig. Deze pasfoto laat u bij een erkende fotograaf maken. U vindt een overzicht van erkende fotografen per gemeente op de website van de RDW(externe link). Neem uw huidige rijbewijs mee.
 • Bij de fotograaf zet u uw handtekening. Deze handtekening komt op uw nieuwe rijbewijs. De fotograaf verstuurt uw pasfoto en handtekening digitaal en beveiligd naar de RDW.
 • U ontvangt een e-mailbericht van de RDW waarin staat of u voldoet aan de voorwaarden om uw rijbewijs online te verlengen.

Stap 2. Online aanvragen

U gaat naar de website van de RDW en vraagt online uw rijbewijs aan. U logt in met de DigiD App en betaalt met iDEAL. De kosten voor het online verlengen van uw rijbewijs zijn € 44,65. De prijs voor de digitale foto zit hier niet bij inbegrepen.

Verleng online uw rijbewijs via de RDW(externe link)

Stap 3. Rijbewijs ophalen

U ontvangt een e-mailbericht van de RDW als uw rijbewijs klaar is. Vervolgens kunt u uw rijbewijs zonder afspraak afhalen op het gemeentehuis. Dit zijn de actuele openingstijden van de balies.

Voorwaarden voor het online verlengen van uw rijbewijs

 • U heeft een Nederlands rijbewijs.
 • U vraagt een verlenging van uw rijbewijs of een categorie-uitbreiding aan.
 • U staat ingeschreven bij een gemeente waar online verlengen mogelijk is. 
 • U heeft een geldig Nederlands(e) paspoort, rijbewijs of identiteitskaart met een chip. Alle paspoorten en identiteitskaarten hebben een chip. Alleen rijbewijzen uitgegeven na 14 november 2014 hebben een chip.
 • U heeft een mobiele telefoon. Dit moet een Android smartphone versie 6.0 of hoger zijn of een iPhone 7 of hoger met iOS versie 13 of hoger. Deze telefoons hebben een NFC chiplezer. De chiplezer is nodig om een identiteitscheck te kunnen uitvoeren bij het online verlengen van uw rijbewijs.

Instructievideo

Hoe de online aanvraag precies werkt, ziet u in deze instructievideo van de RDW(externe link).

Hoe vraag ik mijn eerste rijbewijs aan of verleng ik mijn rijbewijs aan de balie?

Maak een afspraak

We werken op afspraak. Vanwege drukte kan het voorkomen dat u lang moet wachten. Maak alleen een afspraak als het echt nodig is.

Afspraak maken rijbewijs aanvragen(externe link)

Wat neemt u mee?

Kom persoonlijk naar uw afspraak. Tijdens de afspraak betaalt u uw rijbewijs aan de balie en levert u een pasfoto in. Deze moet voldoen aan deze eisen(externe link). Ook zet u dan uw handtekening. Neem naast een goede pasfoto ook uw oude rijbewijs mee. Is het de eerste keer dat u een rijbewijs aanvraagt? Neem dan een geldig paspoort, een geldige identiteitskaart of een geldig verblijfsdocument mee.

Rijbewijs verlengen aan de balie

Heeft u al een rijbewijs en wilt u dit verlengen? Doe dit in de gemeente waarin u woont. 

Met een verlopen rijbewijs kunt u mogelijk toch nog een tijdje autorijden. Als uw rijbewijs verliep in de periode 1 september 2020 tot 1 juli 2021 is uw rijbewijs nog 10 maanden na de verloopdatum geldig. Voorwaarde is wel dat u in deze periode verzekerd bent. Kijk voor verdere informatie op Corona en regels verlopen rijbewijs(externe link). Maak alleen een afspraak als het echt nodig is.

Afspraak maken Rijbewijs verlengen(externe link)

Let op: Medische keuring

Een rijbewijs is in principe 10 jaar geldig. Vanaf uw 75e verjaardag of wanneer u medisch gekeurd moet worden, verandert dit. Informatie over medische keuringen en Gezondheidsverklaringen vindt u op de pagina Medische keuring rijbewijs(externe link) van de RDW. Leest u eerst de informatie, voordat u een afspraak maakt om uw rijbewijs te verlengen. Hier staat ook duidelijke informatie over rijbewijsaanvragen vanaf 65 jaar. Dit staat onder het kopje Medische keuring ouderen.

Wat kost een rijbewijs?

 • Rijbewijs: € 44,65 (eerste rijbewijs/vernieuwen/verlengen)
 • Spoedaanvraag, extra: € 34,10
 • Vermissingsleges, extra: € 33,00
 • Gezondheidsverklaring: € 41,00

Bij de aanvraag betaalt u meteen voor uw rijbewijs. U kunt met uw pinpas en contant betalen.

Wanneer kan ik mijn rijbewijs afhalen?

Afhalen na online aanvraag bij de RDW

U ontvangt een e-mailbericht van de RDW als uw rijbewijs klaar is. Dat is meestal al 2 werkdagen na de aanvraag. Vervolgens kunt u uw rijbewijs zonder afspraak afhalen op het gemeentehuis. Doe dit altijd zelf. Dit zijn de actuele openingstijden van de balies.

Afhalen na aanvraag aan de balie

Na 5 werkdagen is het rijbewijs klaar. U kunt uw rijbewijs zonder afspraak afhalen op het gemeentehuis. Doe dit altijd zelf. Dit zijn de actuele openingstijden van de balies.

Vergeet niet de volgende documenten mee te nemen:

 • uw afhaalbewijs
 • uw legitimatiebewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of verblijfsdocument)

Spoedaanvraag

Heeft u de aanvraag vóór 14.00 uur gedaan? Dan kunt u uw rijbewijs de volgende werkdag ná 10.00 uur afhalen. Bij een aanvraag ná 14.00 uur, kunt u het rijbewijs na 2 werkdagen afhalen.

Hoe lang is mijn rijbewijs geldig?

 • Een Nederlands rijbewijs is 10 jaar geldig.
 • Een rijbewijs voor een vrachtwagen, bus en aanhanger voor een bus is maar 5 jaar geldig.
 • Bent u 65 jaar of ouder? Dan kan het rijbewijs vanwege medische redenen korter geldig zijn.
 • Bent u 75 jaar of ouder? Dan is het rijbewijs 5 jaar geldig. Bestuurders worden vanaf hun 75e bij iedere rijbewijsverlenging gekeurd. Op de website van de Rijksoverheid vindt u informatie over de medische keuring(externe link).

Ik ben 17 jaar; hoe kan ik een begeleiderspas aanvragen?

Je hebt een begeleiderspas nodig(externe link) om straks te mogen rijden. Op deze begeleiderspas komen de namen te staan van de door jouzelf gekozen coaches die jou tot je 18e verjaardag gaan begeleiden tijdens het autorijden. De pas mag je aanvragen vanaf 16,5 jaar. Je moet eerst de begeleiderspas hebben aangevraagd, voordat je een rijbewijs kunt aanvragen bij de gemeente. De begeleiderspas kun je aanvragen nadat jouw coaches bij de RDW zijn geregistreerd(externe link).

Hoe vraag ik een gezondheidsverklaring aan?

Voordat u rijexamen doet, vult u een Gezondheidsverklaring(externe link) van het CBR in. Hiermee verklaart u dat u gezond genoeg bent om te rijden. Meestal vraagt de rijschool de Gezondheidsverklaring voor u aan.

U vraagt de gezondheidsverklaring bij voorkeur digitaal aan bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen(externe link) (CBR).
Wilt u het liever bij de gemeente kopen? Maak dan een afspraak(externe link).

Wanneer heb ik een bromfietsrijbewijs nodig?

Je hebt een bromfietsrijbewijs nodig om te rijden met een scooter, brommer, snorfiets, brommobiel, quad, trike en speed-pedelec (fiets met elektrische trapondersteuning met een snelheid van maximaal 45 kilometer per uur).

Je kan vanaf 15,5 jaar theorie-examen doen voor het bromfietsrijbewijs. Vanaf 16 jaar mag je rijlessen volgen en praktijkexamen doen.

Als u een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A) heeft, krijgt u het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs.

Zware overtredingen op de bromfiets tellen ook mee voor het beginnersrijbewijs. Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over het beginnersrijbewijs(externe link). Als u om medische redenen bent afgekeurd voor rijbewijs A of B, blijft de categorie AM van het bromfietsrijbewijs wel geldig op uw rijbewijs.

Wat moet ik doen als mijn rijbewijs kwijt of gestolen is?

Woont u in Ridderkerk en bent u uw rijbewijs kwijt, of is het gestolen of maakt iemand er misbruik van? Meldt de vermissing of diefstal dan eerst online bij de RDW voordat u een nieuw rijbewijs bij de gemeente aanvraagt.

U betaalt geen vermissingsleges als u de vermissing doorgeeft bij de RDW. Geeft u de vermissing van uw rijbewijs aan de balie door dan betaalt u wél vermissingsleges.

Vermissing rijbewijs melden(externe link)

Lukt het online melden bij de RDW niet? Vul dan bij de gemeente een verklaring van vermissing in. Maak hiervoor een afspraak(externe link). U betaalt dan wel vermissingsleges.

Tot het nieuwe rijbewijs er is, mag u niet rijden. U kunt een boete krijgen als de politie u aanhoudt en u geen geldig rijbewijs kunt laten zien.

Let op! Het is niet mogelijk om een melding van verlies, diefstal of misbruik terug te draaien.

Heeft u het rijbewijs als vermist laten registreren en vindt u het weer terug? Lever het rijbewijs dan bij de gemeente in.

Hoe kan ik mijn militair of buitenlands rijbewijs omwisselen?

Nederlands militair rijbewijs

Een Nederlands militair rijbewijs is alleen geldig binnen de militaire organisatie, op militaire terreinen. In het normale verkeer mag u die niet gebruiken. U kunt het militair rijbewijs omwisselen voor een normaal (burger)rijbewijs. U moet dat doen binnen 3 jaar nadat het militair rijbewijs is afgegeven.
Heeft u al een Nederlands rijbewijs, dan kunt u de categorieën van uw Nederlands militair rijbewijs over laten zetten op uw Nederlands rijbewijs.

Buitenlands rijbewijs

Met een buitenlands rijbewijs kunt u maar een bepaalde periode in Nederland blijven rijden. Daarna moet u een Nederlands rijbewijs hebben. U kunt daarom uw buitenlands rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Of dit kan, hangt af van het land waar uw rijbewijs afgegeven is. Ook moet uw buitenlands rijbewijs nog geldig zijn. Wat voor u van toepassing is, leest u op de website van het RDW(externe link).

De omwisseling aanvragen

U kunt bij de gemeente een aanvraag doen om uw rijbewijs om te wisselen. U kunt hiervoor online geen afspraak maken. Bel voor een afspraak met (0180) 451 234.

Waar kan ik meer informatie vinden?