‘Deze vereniging voelt als een grote familie’

12 april 2023, 15:45
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
Het bestuur van tennisvereniging d’Oudelande. Vanaf links: Rob de Jong, Pieter van der Linde, Marion Jacobs en Yolanda Herssevoort.

Samen turnen, schilderen, tuinieren of zingen: Ridderkerkers komen regelmatig bij elkaar voor activiteiten waarin zij hun ei kwijt kunnen. De sport- en cultuurverenigingen die onze gemeente rijk is, verbinden Ridderkerkers met elkaar. Hier leest u hun verhaal.

Competitief, maar ook gezellig: tennissen kun je van je vierde tot na je tachtigste doen. Bij d’Oudelande kunnen Ridderkerkers bijna altijd terecht. “Alleen als het sneeuwt of vriest zijn we dicht”, vertelt Albert van der Linde.

Gezelligheid

Wat in 1979 met niet meer dan 50 leden begon, is uitgegroeid tot een vereniging met honderden leden. Albert van der Linde doet de promotie voor d’Oudelande, die in het Oosterpark te vinden is. Zijn vader richtte de vereniging op met andere fanatieke tennissers uit Ridderkerk. Van der Linde: “Na overleg met de gemeente kregen zij dit stuk grond toegewezen. Ze begonnen met zes banen en het clubhuis was een bouwkeet.” De vereniging heeft inmiddels een volwaardig clubhuis en 382 leden die op acht banen kunnen tennissen.

Tennis is erg belangrijk voor familie Van der Linde. “Mijn broer is penningmeester en m’n vader heeft sinds de oprichting allerlei functies vervuld. Mijn moeder zit in de open toernooicommissie.” Deze week start de competitie. “We zijn erg competitief, maar maken het altijd gezellig. Als je een wel heel gezellig team hebt, ben je pas laat in de avond thuis.”
Na de competitie is er in de regio elke week een toernooi. “Aan ons eigen open toernooi doen elk jaar zo’n 200 mensen mee, van jong tot oud.” Van der Linde zou het mooi vinden als nog meer jongeren een tennisracket oppakken. “Deze sport is zo leuk omdat je van alles nodig hebt: buiten kracht ook loopvermogen, snelle reflexen en oog-handcoördinatie. Als je goed bent in één daarvan, dan kun je al ver komen. En je hebt weinig kans op blessures.”

Samen tennissen

Niet alleen het uiterlijk van de vereniging is in 43 jaar veranderd, ook de cultuur. “Tennis is een individuele sport, de motivatie moet je uit jezelf halen. Met allerlei activiteiten proberen we leden meer te betrekken bij de vereniging.”
De mannelijke leden gaan bijvoorbeeld jaarlijks op mannenweekend. Voor de vrouwen is er elk jaar een Ladies Day. Elke maandag is het racketavond, waar nieuwe leden elkaar ontmoeten. Op Koningsdag komen leerlingen van Ridderkerkse scholen tennissen tijdens de Koningspelen.
Na vijftien jaar zijn de tennisbanen aan vervanging toe. Zes banen worden vernieuwd. De club hoopt padelbanen te kunnen realiseren, omdat die laagdrempelige sport in opkomst is. Padel speel je met z’n vieren en is een combinatie van tennis en squash. Van der Linde hoopt dat de nieuwe banen en mogelijk 2 padelbanen veel nieuwe leden brengen. “Deze vereniging voelt als een grote familie. Het is een verrijking van mijn leven.”