Een (h)echte familievereniging

13 juni 2024, 09:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
Voorzitters Fred Vlasblom (links) en Ron Noorlander van SV Slikkerveer.

SV Slikkerveer werd in 1920 opgericht in het ‘schaftlokaal’, de kantine, van scheepswerf Boele en Pot. Bijna 104 jaar later is de voetbalvereniging nog altijd een warm nest waar vele Ridderkerkse families mee opgroeien.

‘Drie mannen namen op 7 oktober 1920 in het schaftlokaal van scheepswerf Boele en Pot het initiatief voor de oprichting van een voetbalvereniging. Dit waren Janus Sparreboom, Dirk de Koning en Gijs Bouthoorn. De eerste twee werkten bij de nabijgelegen scheepswerf Intermaas. Daar trapten zij tijdens pauzes weleens met collega’s tegen een bal.’ Dit zijn de eerste zinnen uit het jubileumboek ‘100 jaar Slikkerveer – Even fel als in ‘t begin’. Het boek verscheen in 2020 voor de honderdste verjaardag van de voetbalclub.

Bijna 104 jaar geleden werd de voetbalvereniging opgericht onder de naam: Bolnessche Voetbal-Vereeniging Onze Leuze is Voorwaarts In Overwinning (BVV OLIVIO). Op 1 augustus 1941 ging OLIVIO samen met Slikkerveer en ontstond er één vereniging: SV Slikkerveer.
Voorzitters Ron Noorlander en Fred Vlasblom waren als vijfjarige mannetjes al op de club te vinden. Beide ondernemers sponsoren de club en steken waar nodig de handen uit de mouwen. “Onze ouders deden ook veel voor de club”, zegt Ron. Het Dirk Noorlanderplein is een eerbetoon aan de vader van Ron. “Een jeugdtoernooi is vernoemd naar mijn vader: het Willem Vlasblomtoernooi. SV Slikkerveer staat bekend als een echte familievereniging”, vult Fred aan.

Trotse amateurclub

De voetbalclub heeft zo’n achthonderd tot negenhonderd leden. Elk jaar komen er zo’n zestig tot tachtig nieuwe leden bij. “We bouwen zes nieuwe kleedkamers om de club op de toekomst voor te bereiden. Ook hebben we in de toekomst waarschijnlijk extra velden nodig, anders redden we het niet”, geeft Ron aan.

Zo’n grote vereniging kan bestaan door de hulp van tientallen vrijwilligers. “Bijvoorbeeld bij het bouwen van de nieuwe kleedkamers. Een aannemer heeft het gebouw neergezet, maar onze vrijwilligers maken het af”, zegt Ron. “Ook trainers, leiders, kantinepersoneel en schoonmakers helpen vrijwillig. Dat laat zien hoe betrokken iedereen is”, vult Fred aan.

Waar Fred en Ron het meest trots op zijn, is dat SV Slikkerveer een echte amateurclub is. De spelers in het eerste elftal worden niet betaald. “Dat is uniek! Onze eigen spelers krijgen hierdoor de kans om als kind bij de club te komen en op hun achttiende te debuteren naar het eerste elftal. Het mooiste scenario”, zegt Fred.

Kijk op de website van SV Slikkerveer voor meer informatie.