Leerlingen De Driemaster herdenken drama Donckselaan

16 mei 2024, 09:14
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
Leerlingen van basisschool De Driemaster legden een krans bij het monument.

Stilstaan bij de dramatische gebeurtenissen van dinsdag 8 mei 1945: dat deden leerlingen van basisschool De Driemaster. Afgelopen dinsdagmiddag legden zij een krans bij het monument aan de Donckselaan.

Ook droegen ze een zelfgemaakt gedicht voor. Dit deden zij in het bijzijn van onder andere de burgemeester en een aantal wethouders. Het jeugdorkest van Muziekvereniging Harmonie Slikkerveer verzorgde de muzikale omlijsting.

Acht doden

Dinsdag herdachten de leerlingen de dramatische gebeurtenissen van dinsdag 8 mei 1945. Aanleiding hiervoor was de arrestatie van vrouwen die hadden geheuld met de vijand. Bij een vuurgevecht tussen de Duitsers en de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) werden acht mannen door de Duitsers neergeschoten, waarvan twee het overleefden. Daarnaast werden nog twee Ridderkerkers (een gewonde BS-er en een vrouwelijke voorbijgangster) doodgeschoten, zodat er 8 doden te betreuren waren.

Ter nagedachtenis aan de slachtoffers is op 8 mei 1946 een tijdelijk monument opgericht. Het huidige monument – met de tekst ‘Gevallen door het geweld des vijands’ – is op 17 mei 1947 onthuld. De Driemaster heeft het monument geadopteerd en organiseert jaarlijks een kranslegging.