Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel: geen dierlijke producten

2 maart 2023, 09:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.

Een week zonder boterhamworst, een glas melk of een gekookt eitje: van 6 tot en met 12 maart vindt de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel plaats. Tijdens deze week worden mensen uitgedaagd om geen dierlijke producten te eten.

Een goed stuk vlees is bijna niet weg te denken bij een Hollandse pot. Toch roept Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel op om zeven dagen alle dierlijke producten links te laten liggen. Er zijn genoeg manieren om gerechten geheel plantaardig te maken. Denk aan het vervangen van de rookworst in de stamppot voor een veganistische variant.

Ook gemeente Ridderkerk wil inwoners stimuleren om minder vlees te eten. Om hier extra bij stil te staan, serveren de medewerkers van het bedrijfsrestaurant in het gemeentehuis deze week alleen plantaardig eten.

Voordelen van minder

Door minder vlees te eten, draagt u bij aan een beter milieu. Vleesproductie heeft namelijk veel impact op het milieu, zoals de hoeveelheid land, water en voer die nodig is voor het houden van vee. Het verminderen van vleesconsumptie kan ook helpen bij het verlagen van de uitstoot van broeikasgassen.

Voorkom voedselverspilling

Naast het verminderen van de vleesconsumptie wil de gemeente voedselverspilling voorkomen. Denk aan bewust inkopen doen en creatief zijn met restjes. Op onze website geven we tips om hiermee aan de slag te gaan.

Een week zonder vlees en zuivel kan misschien wennen zijn, maar het is zeker de moeite waard. U kunt uzelf en het milieu een plezier doen door plantaardige gerechten te ontdekken. En wie weet, misschien bevalt het u zo goed dat u de vleesvervangers voortaan standaard op uw boodschappenlijstje zet.

Benieuwd naar meer gerechten? Ga naar de website van Stichting Nationale Week Zonder Vlees. Kijk voor tips om voedselverspilling tegen te gaan op de pagina Voorkom voedselverspilling.