Nieuwe partners Coalitie Eén tegen Eenzaamheid

25 april 2024, 09:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
Leden van Coalitie Eén tegen Eenzaamheid Ridderkerk tekenden op 18 april de samenwerkingsovereenkomst.

Tijdens de Coalitie Eén tegen Eenzaamheid Ridderkerk in Theater het Plein op 18 april tekenden nieuwe coalitiepartners Aafje, Leliezorggroep, Bibliotheek AanZet en Stichting De Overburen een samenwerkingsovereenkomst. Ook sloten leden van de lokale coalitie aan bij de filmmiddag.

Wethouder Fleur Stip van gemeente Ridderkerk en Facet Ridderkerk tekenden met de nieuwe coalitiepartners Aafje, Leliezorggroep, Bibliotheek AanZet en Stichting de Overburen deze samenwerkingsovereenkomst. Samen met de al bestaande coalitiepartners Stichting Present, Wooncompas en Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) vormen de nieuwe partners de Coalitie Eén tegen Eenzaamheid in Ridderkerk. Wethouder Stip opende dit feestelijke samenzijn met de woorden: “We zetten ons samen met de partners en inwoners in om eenzaamheid te voorkomen, signaleren en aan te pakken. Samen zoeken we naar een goede aanpak voor dit vaak verborgen probleem.” In de komende jaren volgen er regelmatig tekenmomenten met nieuwe coalitiepartners.

47 procent van de Nederlanders voelt zich eenzaam, van wie 11 procent zich ernstig eenzaam voelt. Ook onder jongeren is eenzaamheid opvallend. Het kan zijn dat u geen sociale contacten heeft of dat u een dierbare verloren bent. Ook kunt u het gevoel hebben dat u niet aangesloten bent in deze wereld. Er zijn bepaalde momenten waarop iemand zich eenzaam kan voelen, bijvoorbeeld na een verhuizing, een scheiding of bij het verlies van een baan. Ook als iemand met pensioen gaat of minder mobiel wordt, kan eenzaamheid erin sluipen. Of iemand eenzaam is, kunt u niet zomaar aan iemand aflezen. Signalen zijn: verslechterde zelfzorg, lichamelijke klachten, verlies van vertrouwen in andere mensen, verdriet, weinig sociale contacten en andere mensen op afstand houden.

Herkent u dit bij uzelf of maakt u zich zorgen over iemand? In Ridderkerk kunt u terecht op de website Signaalpunt Eenzaamheid Ridderkerk. Dat is door de gemeente Ridderkerk, in samenwerking met de Coalitie Eén tegen Eenzaamheid Ridderkerk, opgericht om eenzaamheid tegen te gaan.

Via signaalpunteenzaamheidridderkerk.nl vindt u meer informatie. Wil uw organisatie of bedrijf meewerken om eenzaamheid in Ridderkerk tegen te gaan en partner worden? Mail dan naar Wytzke Triemstra via wytzke.triemstra@facetridderkerk.nl.