Ontdek bijzondere vogels in de Crezéepolder

4 april 2024, 09:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
Inwoner Hans Mom is meerdere keren per week in de Crezéepolder te vinden om vogels te spotten.

Aan de rand van Ridderkerk, omgeven door de rust van de Crezéepolder, vonden we Hans Mom, een lokale vogelaar die zijn passie voor vogels graag deelt met anderen.

Bij het betreden van het terrein loopt Hans meteen naar een groep Canadese ganzen en brandganzen, die vrolijk rondlopen. Zijn kennis van de Crezéepolder en zijn bewoners is indrukwekkend. Hans is hier meerdere keren per week te vinden. Vooral tijdens de trektijd is de kans op het spotten van zeldzame vogels hier het grootst.

Afgelopen zaterdag was het een ware traktatie voor Hans: op die dag lieten meerdere kraanvogels en rode wouwen zich zien. “Vanaf 7.00 uur ’s ochtends tot ongeveer 12.00 uur in de middag ben ik hier te vinden,” zegt hij met een glimlach. Zijn enthousiasme voor vogelspotten blijkt uit zijn toewijding aan de Vogelwerkgroep, een onderdeel van Natuurvereniging Eiland van IJsselmonde, waar hij al ruim dertig jaar met veel plezier deelneemt aan de broedvogeltellingen.

Vogelspotten

Tijdens de pandemie is het vogel spotten aanzienlijk in populariteit gestegen. Hans zelf vindt de toegenomen belangstelling een positieve ontwikkeling. “De drukte hier valt nog mee, omdat je de gebieden niet echt in kunt,” legt hij uit. Zijn favoriete plek in de Crezéepolder is bij het kijkscherm aan de waterkant. Hier kunt u zich goed verschuilen achter het scherm, zodat de vogels u niet opmerken. Maar u moet wel weten wanneer u hier naartoe gaat. Tijdens hoog water is deze locatie minder aantrekkelijk om de vogels te spotten, aangezien de vogels juist bij laag water in het slik naar voedsel zoeken.

Een van de meest memorabele momenten voor Hans was het zien van een visarend in de Crezéepolder. Maar hij vertelt ook vol trots over zijn ontmoetingen met bruine en blauwe steppekiekendieven en andere zeldzame soorten. Voor Hans draait alles om de ervaring van het vogelspotten en hij deelt graag zijn kennis met anderen. Zijn tips voor beginnende vogelaars zijn dan ook eenvoudig maar waardevol: “Investeer in een goed vogelboek, ga mee met ervaren vogelaars en misschien wel de belangrijkste tip: heb geduld.”

“Misschien wel de belangrijkste tip: heb geduld.”

Onmisbare schakel

Met meer dan vijftig jaar ervaring en een passie die nog steeds groeit, is Hans Mom een onmisbare schakel geworden in het lokale vogelobservatienetwerk. Hij herkent vogels zelfs aan hun geluiden en heeft altijd zijn verrekijker bij de hand om ze nog beter te kunnen observeren.

In een wereld waarin de natuur soms overstemd wordt door het stadsleven, biedt de Crezéepolder een oase van rust voor natuurliefhebbers zoals Hans. En met elke nieuwe soort die hij ontdekt, wordt de band tussen hem en dit bijzondere gebied alleen maar sterker.

Bent u geïnspireerd geraakt door de verhalen van Hans? Pak dan uw verrekijker en kom de prachtige vogels van de Crezéepolder zelf ontdekken. Of u nu een doorgewinterde vogelaar bent of gewoon op zoek bent naar de schoonheid van de natuur, deze polder heeft voor ieder wat wils.