Ridderkerk doet mee aan landelijk Schone Lucht Akkoord

13 april 2023, 09:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
Op 6 plekken in Ridderkerk hangen sensoren die de luchtkwaliteit meten en de meting doorsturen naar de Caeli-app.

Het college van B en W heeft dinsdag 4 april besloten om deel te gaan nemen aan het Schone Lucht Akkoord (SLA).

Het doel van het akkoord is om in 2030 vijftig procent gezondheidswinst door schonere lucht te boeken ten opzichte van 2016. De ambitie is een permanente verbetering van de luchtkwaliteit. Concreet wordt dit uitgevoerd door het verminderen van de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxiden door wegverkeer, mobiele werktuigen, landbouw, scheepvaart, industrie en huishoudens.

Wethouder Peter Meij is blij met de deelname aan het SLA. ”Schone lucht is van levensbelang, voor iedereen. Ridderkerk ligt tussen de snelwegen A15 en A16 en de rivieren de Nieuwe Maas en de Noord in. Reden genoeg om van schone lucht een prioriteit te maken. Luchtverontreiniging houdt niet op bij de gemeentegrens. Daarom gaan we samen met andere deelnemers van het Schone Lucht Akkoord werken aan de verbetering van de luchtkwaliteit.”

Bewust maken

Om inwoners bewust te maken van hun eigen bijdrage aan luchtkwaliteit zijn er 2 keer per jaar houtrookcampagnes die oproepen om bewust hout te stoken en bewust te barbecueën. Daarnaast hangen er op 6 plekken in Ridderkerk sensoren die de luchtkwaliteit meten en de meting doorsturen naar de Caeli-app. Via die app kan iedereen zien wat de luchtkwaliteit in Ridderkerk is.

De Caeli-app is te downloaden in de App Store (voor iPhone) en in Google Play (voor Android).