Samen zingen over goed nieuws

11 mei 2023, 09:00
De leden van Gospelkoor Share. Agaath Wichers-Schenkel staat in het midden tussen de man in het blauwe shirt en de man met het roze shirt.

Samen turnen, schilderen, tuinieren of zingen: Ridderkerkers komen regelmatig bij elkaar voor activiteiten waarin zij hun ei kwijt kunnen. De sport- en cultuurverenigingen die onze gemeente rijk is, verbinden Ridderkerkers met elkaar. Hier leest u hun verhaal.

Elke week samen allerlei nummers zingen met een mooie boodschap: het kan bij Gospelkoor Share. “We zingen allerlei genres.”

Onder leiding van dirigent Harm Jan Schenkel komen de dertig koorleden van Gospelkoor Share wekelijks samen. Op allerlei locaties geven ze meerdere keren per jaar een concert. Agaath Wichers-Schenkel (37) is al lid sinds haar zestiende. Ze ging als kind vaak met haar moeder mee naar concerten en repetities en kon niet wachten om ook in het koor te zingen. “Op mijn zestiende mocht ik dan eindelijk. Mijn zusje is er ook bij gekomen en mijn moeder zingt nog steeds.”

Optredens

Gospel is ontstaan op de slavenvelden in het Zuiden van Amerika en betekent ‘goed nieuws’. De nummers die Gospelkoor Share zingen, hebben dan ook een christelijke ondertoon. Agaath: “Niet elk lied is per se christelijk, maar onze geloofsovertuiging komt wel terug in de nummers die we kiezen.”
Deze nummers zijn op het eerste oog niet christelijk, maar kun je volgens Agaath wel vanuit een Bijbels perspectief benaderen. “De band U2 bijvoorbeeld, zij zouden nooit een lelijk woord zingen over de Bijbel. We zingen bijvoorbeeld ook ‘Lied van Ruth: My land is jou land’ van Stef Bos. Hij combineert daarin het puur Bijbelse verhaal met het wereldse.”

Elk ander halfjaar geeft Gospelkoor Share een groot optreden dat het koor zelf organiseert. Andere optredens zijn op uitnodiging van bijvoorbeeld kerken, festivals of feesten. “Het is altijd spannend hoe het publiek onze muziek gaat ontvangen. Op een feest is dat natuurlijk heel anders dan in een kerk bijvoorbeeld. Maar als een zaal helemaal uit z’n dak gaat, dan is dat echt geweldig.”

Als een zaal helemaal uit z’n dak gaat, dan is dat echt geweldig.

Projectkoren

Gospelkoor Share werkt jaarlijks ook aan projecten, zoals afgelopen kerst in samenwerking met het Ridderkerks Symfonieorkest. Het plan is om volgend jaar met Pasen ook een project te doen. “Met deze projectkoren proberen we altijd mensen te trekken die nog geen lid zijn. Zij kunnen zich aanmelden om alleen met het project mee te zingen, maar we hopen natuurlijk dat ze daarna blijven. Met het kerstconcert vorig jaar is dat goed gelukt, daar hebben we acht leden aan over gehouden.”
Wie wil, kan op donderdag om 20.00 uur (buiten de schoolvakanties) een keer binnenlopen bij Kerkweg 80. Agaath kijkt ernaar uit om nieuwe leden te verwelkomen. “Voor mij voelt het als thuiskomen. Ik hoop dat mensen die geïnteresseerd zijn dat ook zo zullen ervaren.”