Thema 3: Opslag van duurzaam opgewekte energie

In de toekomst willen we opgewekte energie opnieuw gaan gebruiken. Gemeente Ridderkerk maakt een plan voor het lokaal opslaan van energie. We houden hier rekening mee in onze ruimtelijke plannen.

Thema 3: Opslag van duurzaam opgewekte energie

In de toekomst willen we opgewekte energie opnieuw gaan gebruiken. Dat brengt 2 uitdagingen met zich mee.

De uitdagingen zijn:

  1. We krijgen de meeste energie binnen op een tijdstip waarop we het niet gebruiken. De zon levert bijvoorbeeld de meeste elektriciteit in de middag en in de zomer. Maar deze energie hebben we juist het meest nodig in de avond en in de winter.
  2. Alle opgewekte energie komt op het stroomnet terecht. Bij heel zonnig weer kan dit een te hoge piek geven, die het stroomnet mogelijk soms niet aankan. Het omgekeerde komt ook voor. Er is dan veel vraag naar energie, maar er is te weinig energie op voorraad.

Op dit moment hebben we nog geen goede oplossing hiervoor. Wel zijn netbeheerders bezig om te zorgen dat het stroomnet de pieken aankan. Ook de gemeente onderzoekt hoe we dit probleem het beste kunnen aanpakken. Eén ding is al wel duidelijk. De maatregelen die we gaan nemen, zullen ruimte in beslag gaan nemen. Daarom houden we hier nu al rekening mee in onze ruimtelijke plannen.

Wat gaan we doen?

  • We maken een plan voor het lokaal opslaan van energie. We houden hier rekening mee in onze ruimtelijke plannen.