Geboorte, aangifte

Gefeliciteerd met de geboorte van uw kindje! Is uw kind in de gemeente Ridderkerk geboren? Geef de geboorte van uw kind dan binnen 3 dagen na de geboorte aan ons door. Dit is wettelijk verplicht. U regelt de aangifte online.

  • Regel uw aangifte via de knop ‘Geboorteaangifte doen’.
  • Log in met uw DigiD. Heeft u nog geen DigiD? Vraag dan eerst DigiD aan.
  • Zorg dat u bij de aangifte (scans van) de volgende documenten kunt uploaden:
    • verklaring van de arts of verloskundige
    • akte van naamskeuze (als u die heeft)
    • erkenningsakte ongeboren kind (als u die heeft)

Lukt het niet om dit online te regelen?

Binnen 3 dagen na de dag van geboorte van uw kindje doet u aangifte. De dag van geboorte telt hierbij niet mee. Valt de laatste van de 3 dagen in het weekend of op een feestdag? Dan kunt u er 1 dag langer over doen.

Als u te laat bent met aangifte doen, dan moeten wij dit melden bij het Openbaar Ministerie. U kunt dan een boete krijgen.

Als ouders bepaalt u welke achternaam uw kind krijgt. U kunt alleen bij uw eerste kind de achternaam kiezen. Dit kunt u vóór de geboorte doen of bij de geboorteaangifte. Alle volgende kinderen uit het gezin krijgen automatisch dezelfde achternaam als uw eerste kind.

Heeft uw pasgeboren kind niet de Nederlandse nationaliteit? Dan hangt het af van het namenrecht van het land waarvan uw kind de nationaliteit heeft of u de achternaam zelf kunt bepalen. Vraag hiernaar bij de ambassade of het consulaat.

U kunt een akte van geboorte (levenloos) laten opmaken, ongeacht de duur van de zwangerschap. Ga hiervoor naar de pagina pagina Levenloos geboren kind registreren.

U kunt dit regelen via de pagina Uittreksel Burgerlijke stand aanvragen.

Is uw kind in Nederland geboren met een niet-Nederlandse nationaliteit? En wilt u een verblijfsvergunning voor uw kind aanvragen? Lees op de website van de IND meer over de aanvraagprocedure en voorwaarden voor een verblijfsvergunning.