Groen in en rondom uw huis

Ontdek de voordelen van groene tuinen, balkons of dakterrassen in Ridderkerk! Het toevoegen van groen aan de omgeving heeft talloze voordelen. Groene tuinen helpen Ridderkerk bestendig te maken tegen extreme weersomstandigheden, zoals hevige piekbuien en schade door regenwater. Bovendien heeft groen een verkoelend effect tijdens hete zomers, waardoor uw huis en de omgeving aangenaam blijven. En laten we niet vergeten dat groene tuinen bijdragen aan biodiversiteit en er gewoon gezellig uitziet!

Tips voor een groene leefomgeving

Lees hieronder verschillende tips voor een groene leefomgeving in Ridderkerk:

  1. Verwijder tegels uit uw tuin en vervang ze door bomen, struiken, bloemen, planten en gras. Zo blijft uw tuin en huis koeler tijdens hete zomerdagen en helpt u de biodiversiteit. Meer lezen? Kijk op de website van Stichting Steenbreek. U kunt ook een folder over Steenbreek aanvragen of zakjes met bloemzaadjes bestellen via het aanvraagformulier.
  2. Kies voor een levende heg als tuinafscheiding in plaats van een stenen of houten schutting. Het houdt uw tuin koeler, zorgt voor betere waterafvoer en helpt vogels, bijen en vlinders.
  3. Heeft u geen tuin? Overweeg dan een groen dak of planten op uw balkon. Op uw balkon kunt u ook potten met planten plaatsen.
  4. Help insecten en vogels door insectenhotels en vogelhuisjes in uw tuin of op uw balkon te plaatsen. Vergeet niet, naast het hotel, een restaurant (lees: plantjes) te planten.
  5. Kies biologische planten die geschikt zijn voor ons klimaat en ga voor bloemrijke soorten. Ze zijn gemakkelijker te onderhouden en bevorderen de biodiversiteit in uw tuin of op uw balkon.
  6. Voorkom wateroverlast in uw tuin door overtollig water op te vangen via een regenton. Gebruik dit opgevangen water later om uw planten te bewateren tijdens droge periodes.
  7. Verrijk uw bodem door compost te gebruiken. Vermijd schadelijke bestrijdingsmiddelen die het milieu en uw gezondheid kunnen schaden. Probeer eens kokend water als eenvoudig maar effectief alternatief.
  8. Zorg voor goede drainage om wateroverlast te voorkomen. Gebruik een laag grind, los de aarde regelmatig op en gebruik organische stoffen zoals compost. Hellingen en specifieke planten kunnen ook helpen bij het afvoeren van water.

Meer weten

  • Bekijk het Handboek voor de Watervriendelijke tuin op de website van Tuinbranche Nederland voor tips die bijdragen aan een watervriendelijke en hittebestendige tuin.
  • De gemeenten Ridderkerk, Barendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht en Albrandswaard werken samen om de ruimtelijke kwaliteit op IJsselmonde te verbeteren. Bent u tuinder in het gebied, een (toekomstige) bewoner of gewoon geïnteresseerd? Op de website Mooi IJsselmonde vindt u alle informatie over de veranderingen in het buitengebied van IJsselmonde en het vergroten van de ruimtelijke kwaliteit.

Subsidie voor waterinitiatieven

Bij het waterschap kunt u in aanmerking komen voor een subsidie voor waterinitiatieven. Denk maar aan het aanleggen voor een groen dak, of het plaatsen van een regenton. Ga voor meer informatie naar de website van waterschap Hollandse Delta.