Stemmen met een beperking

Alle stembureaus in Ridderkerk zijn toegankelijk voor mindervaliden.

Hulp voor kiezers met een lichamelijke beperking

Kunt u door een lichamelijke beperking zelf niet stemmen? Bijvoorbeeld als u slechtziend of blind bent of de ziekte van Parkinson heeft. Dan mag u hulp krijgen in het stemhokje. U kunt zelf iemand meenemen om te helpen of een stembureaulid om hulp vragen.

Stemmen met een visuele beperking

In alle stembureaus is een leesloep met verlichting aanwezig. Het stembureau in het gemeentehuis heeft een speciale mal met audio-ondersteuning voor kiezers met een visuele beperking.

Stemmal en soundbox

  • De stemmal is speciaal voor het stembiljet ontwikkeld. U legt de mal met gaatjes over het stembiljet. De soundbox met koptelefoon vertelt u vervolgens welke partijen en kandidaten op de lijst staan. Daarbij krijgt u ook het nummer van de gewenste partij en kandidaat te horen.
  • Op de mal zelf zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. U vindt de juiste kandidaat door onder de partij de gaatjes te tellen. Met het potlood kunt u daarna het gewenste vakje rood kleuren.
  • Ook wanneer u door een lichamelijke beperking moeite heeft om het vakje rood te kleuren, kunt u gebruik maken van de stemmal.

Video: Hoe werkt stemmen met een stemmal?

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe u bij verkiezingen kunt stemmen met een stemmal.

Meer informatie

Meer weten over wat er geregeld is voor kiezers met een beperking? Op de website van de Rijksoverheid leest u er alles over.