Bazin van alle vrachtwagens

28 september 2023, 09:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
Ellen Kreuk nam in 2014 het transportbedrijf van haar vader over.

Ze is opgegroeid tussen de vrachtwagens, maar vanzelfsprekend dat ze het bedrijf van haar vader overnam? Dat was het niet. Ellen Kreuk ging als kind wel mee met haar vader en maakte als tiener de vrachtwagens schoon. Maar na haar studie aan het Scheepvaart en Transport College kwam ze eerst bij andere bedrijven over de vloer. “Mijn vader zei altijd al tegen me: kijk om je heen, doe wat je leuk vindt. Ik vond dat ook. Want om nou gelijk onder papa’s vleugeltjes te gaan vliegen…”

Familiebedrijf

De opa van Ellen, Arie Kreuk, richtte in 1963 het bedrijf op. Hij begon met materialen heen en weer rijden voor scheepswerf Schram in Bolnes. Eerst alleen, later met zoon Piet – de vader van Ellen – en nog later met zoon Jan erbij. Wat begon met één vrachtwagen, groeide uit tot een volwaardig transportbedrijf.
Na ervaring te hebben opgedaan bij andere bedrijven en met alle benodigde rijbewijzen en certificaten op zak, zette Ellen in 2007 de stap naar Transport Arie Kreuk. Niet als chauffeur, maar als kantoormanager. “Dat vond ik wel een mooie titel”, grinnikt ze. In de jaren daarop nam ze langzaam maar zeker meer leidinggevende taken op zich, waarna ze in 2014 directeur werd. In het begin werd Ellen niet altijd gelijk serieus genomen door mannen in de branche. Inmiddels kijken mannen er bijna niet meer van op. “Als ik met een nieuwe vrachtwagen een rondje ga maken, staan de chauffeurs wel met een grote grijns te kijken. Vooral achteruit parkeren, dat willen ze graag zien”, lacht ze.

Transport en opslag

De zestien chauffeurs van het Ridderkerkse bedrijf vervoeren voornamelijk bouwmaterialen en scheepsonderdelen voor zo’n 120 bedrijven, grotendeels in de Randstad. Naast de geplande ritten wordt de operationeel manager – de man van Ellen – regelmatig gebeld voor een spoedklus.
Als aan boord van een schip een pomp kapot gaat bijvoorbeeld, moet deze zo snel mogelijk gerepareerd of vervangen worden. “Vanaf de kade tillen we de pomp op ter reparatie, of we wisselen hem om.” Op het terrein van het bedrijf staan meerdere materialen opgeslagen, waaronder tientallen wielassen van treinen. “Als een defecte trein stilstaat op het spoor, tillen we met de kraan van de vrachtwagen de wagon op, halen het wielas eraf en zetten er een nieuwe onder.”

Het bedrijf specialiseert zich in ad hoc werken en het vervoeren van grote materialen. Maar ook in klantgericht zijn. “Je kunt als bedrijf wel beweren dat je klantgericht bent, maar je moet het ook waarmaken”, stelt Ellen. Met haar neef en haar man in het bedrijf is en blijft Transport Arie Kreuk een familieonderneming. “De familiesfeer is er altijd in gebleven, en die houden we er ook in. En als mijn zoontje van zes geen politieagent wordt, dan wil hij ‘baas van alle vrachtwagens’ worden.”

Op ariekreuk.nl vindt u meer informatie. Heeft u als ondernemer vragen aan de gemeente? Neem dan contact op met de bedrijfscontactfunctionarissen.