Beleidsplatform NMD zoekt nieuwe leden

20 april 2023, 09:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
Paul Kranendonk is vertegenwoordiger van de Fietsersbond bij het platform.

Vroegtijdig invloed hebben op besluiten van gemeente Ridderkerk die met natuur, milieu en duurzaamheid te maken hebben: als lid van platform Natuur, Milieu en Duurzaamheid is dat mogelijk. Het platform zoekt nieuwe leden.

Een ongebruikte stoep veranderen in een groenstrook of meedenken met het regenwaterbeleid: platform NMD geeft de gemeente advies over onderwerpen die met natuur, milieu en duurzaamheid te maken hebben. Om een goed afgewogen advies te kunnen geven, zoekt het platform nieuwe leden. Jong, oud, plattelandsmens of stadsmens: iedereen mag zich aanmelden.

Betrokken meedenken

“Het is tweespraak, je merkt dat er echt naar je geluisterd wordt”, vertelt Paul Kranendonk (63). Hij is vertegenwoordiger van de Fietsersbond. Vanuit het platform kijkt Kranendonk bijvoorbeeld of weinig gebruikte trottoirs veranderd kunnen worden in een groenstrook. “Als lid van dit beleidsplatform kun je meehelpen de gemeente leefbaar te houden.”

Het platform is opgezet om gemeentepolitiek dichter bij inwoners te brengen. Tegelijkertijd is het takenpakket van beleidsmakers ingewikkelder geworden. “Zij moeten de juiste informatie weten te vinden om verschillende belangen te kunnen afwegen. Hier helpen wij hen mee”, vertelt Sander Elzerman (38). Hij vertegenwoordigt Natuurvereniging Eiland IJsselmonde.
Beiden merken dat zij door hun lidmaatschap meer betrokken zijn bij hun gemeente. Elzerman: “Je krijgt vroegtijdig veel informatie over allerlei zaken, dus je weet wat er speelt.”

Laagdrempelig

De leden van het platform overleggen vijf keer per jaar. Elzerman: “We worden bijvoorbeeld gevraagd een advies te schrijven of iets beter uit te zoeken. De onderwerpen komen niet alleen van de gemeente. Wij dragen zelf ook ideeën aan.” Leden hebben bijvoorbeeld geadviseerd om een ecoloog in dienst te nemen. Medewerkers van de gemeente kunnen hem nu als collega benaderen.

Sander Elzerman is maar een paar uur per maand bezig voor het platform. Ook volgens Paul Kranendonk is de werkbelasting minimaal. “Je hoeft geen stapels papierwerk door te nemen. Soms volstaat het om de avond voor de vergadering de stukken te lezen. De agenda is altijd heel concreet, we zijn zeker geen bla-bla club.”

Wilt u kennismaken en (vrijblijvend) een vergadering bijwonen? Neem dan contact op via riannevanderwelle@gmail.com.