Dode of zieke wilde dieren? Meld het!

8 februari 2024, 09:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.

Ziet u een dood wild dier langs de kant van de openbare weg of in het water? Bijvoorbeeld een rat, vogel of wild konijn? Laat het ons weten via onze app, de website of door te bellen.

De gemeente zorgt ervoor dat dode wilde dieren in de openbare ruimte weggehaald worden. Raak nooit dode of zieke dieren aan met blote handen. U kunt hier ziek van worden. Een dood dier in uw tuin of op uw balkon kunt u zelf opruimen. Draag plastic (wegwerp)handschoenen. Doe het dode dier in een plastic (vuilnis)zak en gooi de zak in een afvalbak. Gooi de handschoenen weg. Of was plastic handschoenen grondig met zeep. Was uw handen met zeep en veel water.

Voor huisdieren gelden andere regels. Uw dode huisdier mag niet in de afvalbak, zelfs niet als het een klein dier is. Dit staat beschreven in de Destructiewet. U kunt uw dode huisdier tegen betaling laten ophalen door de dierenambulance, laten cremeren in een huisdiercrematorium of begraven op een speciale begraafplaats voor huisdieren. U mag uw huisdier ook begraven in uw eigen tuin. Het graf moet dan minimaal 75 centimeter diep zijn. U mag het dode dier niet verpakken in plastic of andere stoffen die schadelijk zijn voor de bodem.

Een hobbydier mag niet worden begraven in uw eigen tuin. Is uw pony, geit of schaap dood? Meld dit bij het erkende destructiebedrijf Rendac via telefoonnummer (0900) 92 21. Dit bedrijf haalt uw dier op en verwerkt het. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Ziet u een dier in nood? Bel dan de Dierenambulance via telefoonnummer 088 343 7112. De Dierenbescherming vangt het dier op.

Melden kan via de Gemeente Ridderkerk app, door te bellen naar (0180) 451 234 of door een formulier in te vullen op de pagina dode of zieke dieren melden.