Donckse buurt viert eeuwfeest

28 september 2023, 09:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
Burgemeester Marco Oosterwijk en Catharina Groeninx van Zoelen openen een replica van de slagboom die vroeger bij de ingang van de wijk stond.

Bewoners van de Donckse buurt vierden zaterdag feest. Dat deden ze vanwege het honderdjarig bestaan van hun huizen.

Burgemeester Marco Oosterwijk opende op de hoek van de Donckselaan en de Doncksestraat een replica van de slagboom die vroeger bij de ingang van de wijk stond. Dat deed hij samen met jonkvrouw Catharina Groeninx van Zoelen van het vlakbij gelegen Het Huys ten Donck, vanwege haar verbondenheid met de huizen, het gebied eromheen en de geschiedenis daarvan.

De Donckse buurt markeerde de historische mijlpaal met een feestelijke dag. Het eeuwfeest werd georganiseerd door de bewoners. Het WijkIdeeTeam deed een financiële bijdrage. Iedereen was welkom bij de activiteiten op verschillende locaties binnen de buurt. Er werden herinneringen opgehaald, maar er werd ook vooruitgekeken naar de toekomst.

De vele bezoekers konden snuffelen bij de kramen met brocante en tweedehands artikelen. In de Theresiakapel waren bijzondere momenten uit de afgelopen eeuw te bekijken. Verder kon iedereen genieten van een verzameling klassieke auto’s en demonstraties van oude ambachten. Kinderen lieten zich schminken en deden mee aan spelletjes. Bij verschillende eetkramen genoten bezoekers van smaken van vroeger en nu. In het Buurthuisje verzorgde stichting Oud Ridderkerk een expositie over de geschiedenis van de buurt.

De meeste huizen in de Donckse buurt zijn gemeentelijke monumenten. Dat betekent dat Gemeente Ridderkerk deze panden van belang vindt vanwege hun schoonheid, cultuurhistorische waarde en/of betekenis voor de wetenschap.