Een diepe buiging voor de veteranen

22 juni 2023, 10:04
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
Voor de rondritten in militaire voertuigen was veel belangstelling tijdens Veteranendag.

De Ridderkerkse veteranen werden afgelopen zaterdag getrakteerd op een evenement op het Koningsplein. Het was een eerbetoon aan de mannen en vrouwen die zich in oorlogsomstandigheden of tijdens vredesmissies hebben ingezet voor vrede, veiligheid en vrijheid.

Burgemeester Marco Oosterwijk sprak de veteranen toe. “Met volle overtuiging zeggen we vandaag ‘dank u wel’ voor de inzet van jullie, mannen en vrouwen. Want wat is het bijzonder als je pal hebt gestaan voor vrede, vrijheid en recht. Waardoor het meest kwetsbare beschermd werd, kinderen kans van leven kregen, conflicten beheerst werden. Het beste wat gedaan kon worden, werd gedaan. Inzet, trouw, plichtsbesef, moed en offer zijn door u, veteranen, in praktijk gebracht. Daarvoor nemen wij onze figuurlijke pet af, daarvoor maken wij hier een diepe buiging.’’

Jan-Paul Apon, voorzitter van het Veteranencomité, benoemde dat door het conflict in Oekraïne oorlog actueler en dichterbij is dan ooit tevoren. “Het is goed ons daarvan bewust te zijn, en dat vrede en veiligheid echt bij ons zelf beginnen.’’

Drie jaar kon Veteranendag niet worden gehouden, als gevolg van corona. Maar zaterdag was er weer van alles te beleven op het Koningsplein. De rondritten in legervoertuigen waren in trek bij jong en oud. Dat waren ook de poffertjes en de gratis friet. Muzikale bijdragen waren er van het grote orkest van Harpe Davids en de Band of Brothers, die zang en muziek uit de periode van de Tweede Wereldoorlog liet horen. De Ridderkerkse zanger Guus Bok sloot het muzikale deel van het programma af.

Het aantal oudere veteranen neemt gestaag af. Het Veteranencomité denkt samen met de burgemeester na over vormen om de jaarlijkse ‘dag van waardering en ontmoeting’ aantrekkelijk te houden, ook voor jongere veteranen en een breed publiek. Bij het Veteraneninstituut zijn 191 Ridderkerkse veteranen geregistreerd.