Hulpteam toeslagenaffaire: “We willen naast de ouders staan”

14 april 2022, 14:42

Onlangs is het hulpteam toeslagenaffaire opgericht. Projectleider van het hulpteam Maarten Holster, vertelt ons waarom het hulpteam in het leven is geroepen en wat het hulpteam voor ouders wil betekenen. Maarten: “We willen naast de ouder(s) staan, als gelijkwaardige partners. Samen met hen kijken we wat zij nodig hebben om verder te kunnen. De gezinnen zelf zijn de experts. We hebben elkaar nodig om een goed plan te maken.”

Alle hulpvragen verbinden

Het afgelopen jaar heeft de gemeente al veel ouders gesproken die geraakt zijn door de toeslagenaffaire en een deel van hen mogen ondersteunen. “Hoe meer gezinnen we ondersteunden, hoe meer we leerden over wat deze gezinnen hebben meegemaakt en wat erbij komt kijken om echt iets voor hen te kunnen betekenen. Het werd ons duidelijk dat er een toegewijd hulpteam moest komen voor deze gezinnen.”

Een stap vooruit maken

“We willen deze ouders en gezinnen helpen om op een positieve manier verder te kunnen. Hindernissen die dat in de weg staan, willen we wegnemen. Daarom zijn in het hulpteam verschillende expertises gebundeld: op gebied van financiën, werk, gezin en psychische problemen. Het hulpteam bestaat uit hulpverleners die hart hebben voor deze ouders en mensen die van dichtbij gezien of zelf meegemaakt hebben, wat de toeslagenaffaire gedaan heeft met gezinnen. Mensen die willen opkomen voor de toeslagengezinnen én weten welke wegen er bewandeld kunnen worden om mensen een stap vooruit te laten maken.”

Samenwerken met ouders zelf

“We gaan in het hulpteam dan ook samenwerken met ervaringsdeskundigen, dus ouders die zelf geraakt zijn door de toeslagenaffaire en nu lotgenoten willen helpen. Ook willen we een ouderpanel opzetten.”

Hulpaanbod

“We kunnen bijvoorbeeld helpen door contact te leggen met schuldeisers, bij ouders van wie de pauzeknop is afgelopen. Of financiële ondersteuning regelen zodat kinderen kunnen meedoen aan schoolactiviteiten. Ook kunnen we bijvoorbeeld helpen bij het zoeken naar werk. Voor sommige dingen is het hulpteam afhankelijk van landelijke ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld de kindregeling en de herstelregeling voor ex-partners. We volgen deze ontwikkelingen op de voet zodat we nieuwe regelingen zo snel mogelijk kunnen aanvragen met de ouders die we ondersteunen.”

U staat er niet alleen voor

Maarten doet graag een oproep aan toeslagenouders die nog geen hulp hebben gezocht: “Meld u alstublieft bij het hulpteam. We begrijpen dat uw vertrouwen in de overheid een flinke deuk heeft gekregen, maar wij staan voor u klaar en gaan direct voor u aan de slag. Het hulpteam bestaat uit betrokken, deskundige hulpverleners én ervaringsdeskundigen die u oprecht verder willen helpen. U staat er niet meer alleen voor!”

Contact opnemen met het hulpteam

Bel het hulpteam via telefoonnummer 0180 493 500. Dit is een rechtstreeks nummer, u krijgt direct iemand van het hulpteam aan de lijn. Op de pagina over de toeslagenaffaire vindt u meer informatie over het hulpteam.