"Ik doe veel om overlast door houtstook te voorkomen"
Rob Groen heeft een houtkachel in de woonkamer. Die gebruikt hij vooral voor de sfeer. Hij kent de gevolgen: “Het is niet goed voor de lucht die we inademen. Er komen veel schadelijke stoffen bij vrij, zoals fijnstof. Natuurlijk vind ik het belangrijk dat mijn gezin en ik schone lucht inademen. En ook de buren.” Daarom stookt hij bewust.
Weersomstandigheden checken
“Als we de kachel willen gebruiken, kijken we bij ons thuis eerst naar het weer. Regent ‘t of is het mistig? Dan stook ik niet. En ook niet als er geen wind is. Vervolgens check ik de Stookwijzer. Die kijkt ook naar de luchtkwaliteit. Dan zie je bijvoorbeeld of er smog is.” Dat Rob op de weersomstandigheden let heeft resultaat. “Sinds ik de Stookwijzer gebruik, stook ik de kachel de helft minder,” zegt Rob.
Buren
Daarnaast heeft Rob voor €500,- zijn kachel aan laten passen. Rob. “Het is wel gek bedacht ik me laatst: ik pas mijn kachel aan, kijk op de Stookwijzer, maar ik praat niet met de buren. Zij vinden het misschien best interessant om te horen dat ik zelf het nodige doe om overlast te voorkomen.
De buren aan de ene kant hebben ook een houtkachel, die vinden het prima als ik stook. Met de buurvrouw aan de andere kant heb ik het nu ook besproken en zij heeft geen klachten. Natuurlijk ben ik bereid om minder te stoken als zij wel last zou hebben!”
Eye-opener
Van buren verder in de straat heeft Rob nooit iets gehoord. Tegelijkertijd realiseert hij zich goed dat sommige mensen extra gevoelig zijn voor rook. “Op een dansavond in de wijk vertelde één van de gasten dat hij astma heeft. Als zijn buurman zijn kachel stookt moet deze man ramen en deuren dichtdoen; hij krijgt het dan benauwd. Die man woont vlakbij, dat zette me wel aan het denken. Als je stookt ben je doorgaans binnen, dan merk je niets van de rook buiten. Dat was wel een eye-opener.”
Ervaart u overlast?
Ga altijd eerst in gesprek met de stoker(s). De meeste mensen zijn bereid om hun stookgedrag aan te passen. Bijvoorbeeld door de houtkachel minder vaak aan te doen. Lukt dat niet, maak dan een melding bij de gemeente, Omgevingsdienst, GGD of via de website atlasleefomgeving.nl/stookwijzer.