Meidagen 1940 herdacht in Rijsoord

16 mei 2024, 10:32
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
Burgemeester Marco Oosterwijk en kinderburgemeester Maya van den Ham legden een krans bij het monument.

Op woensdag 15 mei zijn de meidagen in 1940 en de capitulatie van Nederland aan Duitsland herdacht in Rijsoord.

Wethouder Peter Meij opende om 10.30 uur het ochtendprogramma. “De capitulatie en de bezetting van Nederland kun je niet los zien van de periode daarvoor. Nu 84 jaar geleden kijken we terug naar de gebeurtenissen die plaatsvonden en leidden tot de capitulatie. En met terugkijken kunnen we samen veel leren van de geschiedenis.”

Pim Monné van het Mobilisatiemuseum Prinsenbeek sprak over de mobilisatie en hoe het Nederlandse leger ervoor stond in de jaren 1939 en 1940. Daan Kaasjager, bestuurslid van Stichting Bombardement Moerdijkbrug vertelde over het bombardement op de Moerdijkbrug op 13 mei 1940 en hoe deze helaas mislukte. De Havo 4-leerlingen van het Gemini College bezochten de lezingen samen met hun docent Geschiedenis.

Aan het einde van de middag was de officiële herdenking bij het capitulatiemonument. Burgemeester Marco Oosterwijk en kinderburgemeester Maya van den Ham gaven allebei een toespraak. Daarna legden ze samen een krans bij het monument en was er een minuut stilte. “Het is belangrijk om het verhaal over de meidagen van 1940 en de uiteindelijke capitulatie in Rijsoord te blijven vertellen en door te geven aan toekomstige generaties”, zei Burgemeester Marco Oosterwijk. Kinderburgemeester Maya deelde een persoonlijk verhaal over haar grootvader in de Tweede Wereldoorlog.

Het was de eerste keer dat de gemeente Ridderkerk de herdenking zelf organiseerde. Volgend jaar in 2025 is de capitulatie 85 jaar geleden. De gemeente zal dan opnieuw een herdenking organiseren om het verhaal over de meidagen van 1940 te blijven vertellen.

Wethouder Peter Meij opende het ochtendprogramma.