Midgetgolf: op vakantie, maar ook serieuze sport

7 juni 2023, 16:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.

Samen turnen, schilderen, tuinieren of zingen: Ridderkerkers komen regelmatig bij elkaar voor activiteiten waarin zij hun ei kwijt kunnen. De sport- en cultuurverenigingen die onze gemeente rijk is, verbinden Ridderkerkers met elkaar. Hier leest u hun verhaal.

Een vakantie is voor velen geen echte vakantie zonder een potje midgetgolf. Ook in Ridderkerk kun je een balletje slaan. Ridderkerkse Midgetgolfclub ‘De Hole Ridders’ is meerdere keren per week open voor recreanten en sporters.

Aan Oosterparkweg 5 kunnen jong en oud, amateur en professional, in de buitenlucht samen golfen. “Een potje midgetgolf is onmisbaar bij een dagje uit”, volgens Simon Lodder. Hij is voorzitter van De Hole Ridders en al langer dan een halve eeuw geleden ‘aangestoken met het virus’.

Jong en oud

Lodder was er in 1977, bij het ontstaan van de midgetgolfclub, al bij. “We begonnen in Rijsoord met een groepje dat het leuk vond om clubavonden te houden. We werden steeds serieuzer en gingen op ontdekkingstocht hoe we een eigen baan konden oprichten. Tien jaar later stelde de gemeente deze locatie in het Oosterpark ter beschikking, inclusief een clubgebouw. De banen hebben we zelf aangelegd.”

Twee keer per week kunnen recreanten terecht bij de Hole Ridders voor een potje midgetgolf. Volwassenen betalen 4,50 euro entree, kinderen 3 euro. Grotere groepen kunnen altijd even bellen om buiten de reguliere openingstijden te midgetgolfen. Bij goed weer en in de schoolvakanties is de baan ook vaker open. “Het is ook mogelijk een verjaardagsfeest vieren of hier een personeelsuitje te organiseren, inclusief barbecue.”

Wie een balletje komt slaan, hoeft dat niet met maar één balletje te doen. “We geven mensen altijd een setje mee. Een ruwe of een gelakte bal kan veel verschil maken of je een hole-in-one kan slaan.” Lodder heeft er zelf driehonderd verschillende. Een hole-in-one slaan, dat is namelijk van veel factoren afhankelijk. De baan kan nat zijn, het kan hard waaien of de baan kan schuin lopen. “Niks in de wereld is perfect waterpas, dus ook een golfbaan niet.”

Minigolf

Mensen die vaker midgetgolf spelen, komen van heinde en verre naar Ridderkerk. “Ze weten ons te vinden omdat we zo’n goed onderhouden baan hebben. We zijn een kerngezonde club, maar al onze spaarcenten gaan naar het onderhoud.” Van de 55 leden komt maar een derde uit Ridderkerk. Twee teams spelen zelfs in de Nederlandse hoofdklasse en zijn ook Nederlands kampioen geworden. “Als je beter wordt, ga je het steeds leuker vinden.”

Wie midgetgolf serieuzer aan wil pakken, kan bij De Hole Ridders les krijgen in minigolf, de wedstrijdvariant. Een serieuze sport, volgens Simon Lodder. Hij heeft er heel Europa voor afgereisd en is meerdere keren Nederlands kampioen geworden, zowel individueel als in teamverband. Ook is hij één keer derde geworden tijdens het Europees kampioenschap. “Je streeft naar perfectie. Net als met elke andere sport is het trainen, trainen, trainen.”

De Hole Ridders is open op woensdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Kijk voor de actuele openingstijden op rmcdeholeridders.nl of bel naar 06 465 210 84.