Oefenen, optreden en plezier maken

10 augustus 2023, 09:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
De leden van Christelijke Muziekvereniging Sursum Corda Rijsoord geven een concert bij hun verenigingsgebouw. Foto: Robbie ‘t Jong

Een actieve vereniging met een rijke historie: generatie na generatie maakt muziek bij Christelijke Muziekvereniging Sursum Corda Rijsoord.

Ze waren er zelf niet, bij de oprichting in 1918. Toch kunnen penningmeester Peter van Hal en voorzitter Marijke Azier uren praten over hun vereniging. Ze zouden dan ook graag zien dat meer mensen zich aansluiten bij Sursum Corda. Marijke: “Iedereen is welkom, ook van buiten Rijsoord.”

Hobby bedrijven

Welkom zijn, dat merkte Marijke al snel toen ze zich in 2001 aansloot. Ze kwam uit Barendrecht en woont nu in Rhoon. “Ik ben wat dat betreft een vreemde binnen de vereniging, maar vanaf het begin voelde ik me er thuis.” Peter is wel een Rijsoordenaar en werd lid toen hij nog op de basisschool zat, nu vijftig jaar geleden. Welk instrument hij toen bespeelde? “Dat zou ik echt niet meer weten”, lacht hij.
Het was in elk geval niét de bastuba die hij tegenwoordig bespeelt, een instrument van bijna een meter lang. Marijke begon al jong met piano, maar stapte over naar saxofoon.

Iedere donderdagavond repeteren Marijke en Peter met de 23 andere actieve leden van het fanfareorkest. Dat doen ze in hun eigen gebouw aan Rijksstraatweg 287. De drumband repeteert elke dinsdag. Marijke: “Het is erg leuk om samen je hobby te bedrijven.” Peter: “Er zijn een heleboel huwelijken ontstaan door Sursum Corda. Hun kinderen kwamen ook weer bij ons spelen.”

Er zijn een heleboel huwelijken ontstaan door Sursum Corda.

Ondanks al die muzikale generaties heeft Peter het ledenaantal flink zien teruglopen. Dat baart hem zorgen. “In de jaren tachtig hadden we ruim honderd leden. We zitten helaas in een wijk waar veel ouderen wonen. Aan de bovenkant vallen leden af, maar aan de onderkant komen er amper nieuwe bij.” Toch blijft hij hoopvol. “Ik weet dat als een schaap over de dam is, er meer zullen volgen.” Marijke legt de verklaring in het wegvallen van muzieklessen op scholen. “Sportonderwijs wordt veel meer gepromoot. Toch is het erg belangrijk voor kinderen om een instrument te leren bespelen en samen muziek te maken.”

Door het geringe aantal leden kan Sursum Corda geen straatmars meer lopen. Maar de vereniging geeft geregeld concerten. Ook treden ze op bij evenementen of begeleiden ze kerkdiensten. Met allerlei andere activiteiten, zoals de Koekeloerenmarkt, probeert Sursum Corda het hoofd boven water te houden. Peter: “Het is de vraag hoe lang we dat kunnen volhouden. Daarom werken we steeds meer samen met andere verenigingen.” Marijke: “We helpen elkaar. Gemeenschapszin is voor iedereen belangrijk en het verenigingsleven verbindt.”

Kijk op de website van Sursum Corda voor meer informatie.