Op de fiets genieten van de natuur

14 september 2023, 09:58
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
Leden van Ridderkerkse Fiets Toer Club Rekreatoer tijdens een training op woensdagavond.

Een sociale en gezellige vereniging, dat is Ridderkerkse Fiets Toer Club Rekreatoer volgens voorzitter Jaap Vogelzang. “Zelfs al fietsen we met dertig man, iedereen stopt als je een lekke band of pech hebt.”

Weer of geen weer, er is bijna elke dag wel een groep van Rekreatoer die op de pedalen stapt. Een beetje conditie wordt aangeraden, maar zowel beginners als ervaren wielrenners kunnen terecht bij de club om te fietsen voor de gezelligheid én de gezondheid.

Wie eenmaal begint met fietsen, raakt er al snel verslaafd aan, zo meent Jaap Vogelzang. Zelf is hij meerdere keren per week op twee wielen te vinden. Op woensdagavond is er een clubrit met meerdere groepen, op dinsdag en donderdag gaan de senioren eropuit. In het weekend houdt de club langere toertochten.

Het mooiste aan Rekreatoer vindt de voorzitter de verhalen die de ronde doen als ze weer bij het gebouw van Midgetgolfclub De Hole Ridders terugkomen. “Je weet hoe mannen zijn, iedereen is de beste”, vertelt hij met een knipoog. Hoewel de club vooral uit mannen bestaat, zijn meer dames altijd welkom. “De saamhorigheid is groot.”

Rollerbanken

De historie van Rekreatoer gaat terug tot 1987. Jan van Gelder en Krijn Boomgaards uit Drievliet plaatsten een advertentie in De Combinatie om leden aan te trekken voor hun fietsclub. Begin 1988 startte de club met twintig leden op rollerbanken in wijkgebouw De Fuik. In november dat jaar verhuisde de club van De Fuik naar hun huidige clubgebouw bij De Hole Ridders. Aan het einde van het jaar hadden zo’n honderd leden zich aangesloten.

Gezelligheid

De voorzitter kwam bij Rekreatoer terecht toen hij na een lange wielrenpauze meerdere clubs af ging. Toen hij een keer meefietste met de Ridderkerkse club, hoefde hij niet verder te zoeken. “Rekreatoer stak er qua gezelligheid met kop en schouders bovenuit”, zo blikt hij terug.

Niet alleen tijdens de wekelijkse trainingen is het een gezellige boel. “Een aantal keer per jaar houden we een speciale rit, zoals de Haring- of Oliebollentocht. Bij terugkomst doen we een hapje en een drankje.”
De speciale ritten zijn niet de enige extra activiteiten die de club organiseert. De ruim honderd wielrenners fietsen niet alleen Ridderkerk en omgeving af, maar zijn soms ook buiten de landsgrenzen te vinden. “Dit jaar ging de reis naar Frankrijk, waar we een week diverse bergen hebben bedwongen. Ook bij die tochten draait het om de gezelligheid. Iedereen doet het op z’n eigen niveau.”

Kijk op rekreatoer.nl voor meer informatie.