Samen modelschepen bouwen en showen

13 juli 2023, 09:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
Voorzitter Henk van Hattem met zijn zelfgebouwde sleepboot tijdens een clubavond.

Gezellig samen bouwen aan modelschepen: de leden van Scheeps Modelbouw Vereniging Ridderkerk (SMVR) komen om de week bij elkaar. Voorzitter Henk van Hattem is er al vanaf de oprichting bij. “Iedereen helpt elkaar.”

Die hulp heeft iedereen die een model maakt hard nodig, volgens Van Hattem. Water en schepen, dat trok hem altijd al. Als kind bouwde hij weleens een boot van een plastic bouwpakket. Op latere leeftijd ging hij varende schepen bouwen, maar zo’n doos kost al gauw vijfhonderd euro. “Van dat geld kun je zelf een heleboel materialen kopen.”

Clubavonden

Vanaf zijn 33e pakte hij het dan ook serieuzer aan. De benodigdheden, zoals tekeningen, ging hij zelf bij elkaar zoeken. Maar al snel liep hij tegen allerlei dingen aan. “Soms kun je iets wat je nodig hebt gewoonweg niet vinden, of je weet niet hoe je iets het beste kunt aanpakken.”
Toen modelbouwers, die hij kende via winkel de Malle Molen in Ridderkerk, de Scheeps Modelbouw Vereniging gingen oprichten, sloot hij zich dan ook gelijk aan. De clubavonden worden elke oneven week gehouden in Rijsoord. Dan komen tussen de twintig en dertig leden samen om over hun modellen te praten en die aan elkaar te laten zien. En te kletsen, natuurlijk. “Vrouwen kunnen goed kletsen, maar mannen onder elkaar kunnen er ook wat van”, lacht hij.

Van Hattem raadt elke modelbouwer aan zich aan te sluiten bij de vereniging. “Je loopt altijd wel een keer vast. Ga dan niet in je uppie zitten rommelen, want hier is altijd wel iemand die goede raad of een oplossing heeft.” Hij vindt het erg leuk dat twee leden van veertien jaar oud zich laatst hebben aangesloten. “Normaal gesproken zeggen we: ‘we hebben er weer een jonkie bij’ als iemand van rond de vijftig jaar lid wordt.”

Varen

De 56 leden zijn niet alleen tijdens de clubavonden bezig met hun modelschepen. Ze houden meerdere keren per jaar aan de Rijnsingel onderlinge wedstrijden met gemotoriseerde modellen. “Die leggen een parcours af. Achter elk model hangt een ring met daarin een balletje. Het balletje moet in de ring blijven. Wie na drie rondes als eerste over de finish komt, wint. Het is best spannend, we worden altijd erg fanatiek. De jeugdige kant komt in ons oudjes dan echt naar boven. We doen ook wedstrijden met zeilboten in de Waal.”

Op uitnodiging geven de leden weleens een demonstratie op bijvoorbeeld een braderie. Is er geen water in de buurt, dan nemen ze een bassin van tien bij zeven meter mee. “Mensen komen altijd wel even een kijkje nemen”, vertelt de voorzitter.

Wat hij het leukst vindt aan de vereniging? “Samen zorgen we ervoor dat het niveau steeds verder omhoog gaat. Ons motto is niet voor niets: ‘Een goed gebouwd model, een waardevol bezit’.”