Van harmonie naar populaire popmuziek

11 juni 2024, 21:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
De leden en dirigent van muziekvereniging Excelsior Bolnes.

Muziek van Lady Gaga, Mika, Michael Bublé, Coldplay maar ook Elvis Presley. Muziekvereniging Excelsior Bolnes speelt geen traditionele harmoniemuziek, maar populaire en herkenbare popmuziek.

“Echte harmoniemuziek? Daar komen de mensen niet meer voor. We hebben bewust gekozen voor muziek die lekker weg luistert én leuk is om te spelen. De meeste mensen kennen de nummers wel”, zegt Hanneke van Vuuren, secretaris van de vereniging.

Muziekvereniging Excelsior Bolnes werd in 1903 opgericht door de vroegere scheepswerf Boele Bolnes. “Speciaal voor de werknemers van het bedrijf. Dat gebeurde vroeger vaker.” De vereniging begon als harmonieorkest met klarinetten, fluiten en andere houten blaasinstrumenten. “We vielen onder de HaFaBra-wereld, dat staat voor Harmonie, Fanfare en Brassband. Zo’n twintig jaar geleden zijn we hiermee gestopt en hebben we elektrische gitaar en een basgitaar toegevoegd. Ook is er een slagwerkgroep: ‘Lichtgeraakt’. Zij gebruiken allerlei slaginstrumenten, zoals conga’s, bongo’s, trommels, xylofoon en drums.”

Hanneke speelt zelf saxofoon. Als kind leerde zij muzieknoten lezen en dwarsfluit spelen. Haar man, ook muzikaal, bezocht jaren geleden een open dag van de muziekschool. Hij ontdekte Ridderkerks Fanfare (RF) en werd lid. “Bij RF zochten ze nog iemand die noten kon lezen en wilde komen spelen. Saxofoon lijkt veel op dwarsfluit, dus één en één is twee. Ik werd lid. In 2000 stopte RF en is een aantal mensen overgestapt naar muziekvereniging Excelsior Bolnes.

Groepsgevoel

Het orkest van de muziekvereniging bestaat uit ongeveer 25 leden. De meesten zijn al tientallen jaren lid. “Daardoor heerst er een echt groepsgevoel. Het is fijn om één keer per week alles achter je te laten en met muziek bezig te zijn. Het is onze gedeelde hobby en passie. Het voelt heel eigen en vertrouwd. En het is altijd gezellig.”

De vereniging zoekt nog muzikanten die klarinet en trombone kunnen spelen. “Het is moeilijk om nieuwe leden te vinden, vooral jeugdleden. Jongeren moeten naar school, werken en sporten. Ze kiezen niet vaak voor muziek. Dat begrijpen we wel, want een instrument leren spelen kost veel tijd. Je moet veel oefenen en een beetje aanleg hebben.” Aan de muziekvereniging ligt het niet. Daar is en blijft iedereen welkom. “We zijn blij met al onze muzikanten. Ook als ze wat ouder zijn, hoeven ze niet te stoppen omdat het spelen niet altijd lukt. Het draait vooral om plezier hebben en samen muziek maken.”

Kijk op de website van Muziekvereniging Excelsior Bolnes voor meer informatie.