Van marktkraam naar webshop

De kleine buurtwinkel waar de wijk samenkomt en grote, markante bedrijven. Starters met een creatief idee en ondernemers die onvermoeibaar doorzetten. Stuk voor stuk verrijken zij Ridderkerk met hun passie, ambacht en ondernemerszin. Zij geven Ridderkerk ‘smoel’. Hier leest u hun verhaal.
Groeien, dat wilden Bastian (41) en Hania Boer (34) toen zij tien jaar geleden het bedrijf van Bastians vader Bas overnamen. De vijf marktkramen waar Bas Boer Noten toen uit bestond, wilde Bastian uitbreiden. “Daar kwamen we al snel op terug”, vertelt hij vanuit hun pand aan de Escudostraat.
De marktkramen zijn nog te vinden op acht markten, maar de extra kramen besloten Bastian en Hania bij wijze van spreken naar het internet te verplaatsen. Hania vond dat de kansen voor online verkoop van levensmiddelen flink onderschat werden. ‘Zouden jullie dat nou wel doen?’, vroegen mensen ons.” Bastian: “We dachten, we winnen of we verliezen.”
Uit z’n voegen
Inmiddels barst Bas Boer Noten uit z’n voegen. Het stel heeft de grond naast hun huidige pand gekocht. “We gaan dan van 800 naar 1800 vierkante meter”, vertelt Bastian. Consumenten en zakelijke klanten hebben keus uit ruim 800 producten. Van zakjes walnoten van 250 gram tot eigen gemaakte pindakaas.
Accountmanager Paul van Gelder (31) ziet niet alleen het aantal zakelijke klanten toenemen, maar ook de grootte van deze bedrijven. “Vier jaar geleden hadden we alleen kleine afnemers. Na het behalen van de benodigde certificaten zien ook grote bedrijven ons als een serieus productiebedrijf.”
‘Voor 16.00 uur besteld = dezelfde dag verzonden’, staat op de website. Klanten kunnen ook bestellingen ophalen op de markt of bij hun bedrijfspand. Dat snelle produceren was Bastian al gewend. “Op de markt branden en mixen we de noten waar de klant bij staat. Maar de bedrijfsvoering van een webshop is totaal anders. De enige overeenkomst is het product dat we verkopen.”
De verkoop van noten voert de boventoon, maar Bas Boer Noten verkoopt onder meer ook (biologische) pindakaas, muesli, en gedroogd fruit. Hania: “Neem de schaal waarop we produceren, die is voor online veel groter. We hadden nog geen ervaring in het produceren in een fabriek, maar hebben ons dit steeds meer eigen gemaakt.”
Eisen
Om hun producten via hun webshop basboernoten.nl te mogen verkopen, moet het bedrijf aan verschillende eisen voldoen. Dat zijn niet alleen wettelijke eisen. “We verkopen onze pindakaas bijvoorbeeld aan een bedrijf dat het als basis voor hun pindasaus gebruikt. Dat bedrijf stelt bepaalde eisen aan ons om de kwaliteit van hun product te waarborgen”, vertelt Hania.
Het stel ziet hun marktkramen als basis voor de webshop. Bastian en Hania stimuleren nieuwe medewerkers om ook een paar keer op de markt te staan. Bastian: “Daar sta je letterlijk en figuurlijk tussen de consument in. Je leert de cultuur van het bedrijf, de niet-lullen-maar-poetsen-mentaliteit en je collega’s dan echt goed kennen. Onze verkoopwagens hebben we ook gedigitaliseerd, zodat we precies zien wat goed loopt en wat niet.”
Knopen doorhakken
Bastian: “We kiezen dagelijks welke zakelijke klanten we bedienen en welke niet.” Hania: “In eerste instantie wilden we elke klant aannemen. Maar daar zijn we op teruggekomen. Door soms nee te zeggen, kunnen we veel meer de diepte in gaan met ons bedrijf.”
Vader Bas staat nog regelmatig op de markt en heeft een adviserende rol voor Bastian en Hania. Bastians moeder geeft hun ook geregeld goede raad. Bastian: “We zien het bedrijf als de erfenis van mijn ouders en willen daar de juiste keuzes in maken.” Wat de sleutel is voor hun succes? Ze antwoorden vastberaden: “Doorzettingsvermogen.”
Heeft u als ondernemer vragen aan de gemeente? Neem dan contact op met de bedrijfscontactfunctionarissen.