Voorkom inbraak als u op vakantie gaat

13 juli 2023, 09:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.

Het aantal woninginbraken stijgt in de zomerperiode flink. Als u uw koffer inpakt om op vakantie te gaan, is het ook voor inbrekers een goede tijd om op pad te gaan.

Sluit uw ramen en deuren en doe deze op slot als u weggaat. Haal de sleutels eruit en berg deze op. Leg kostbare spullen en apparatuur uit het zicht. Wat kunt u verder nog doen?

Wacht met posten

Het is verleidelijk om foto’s te delen op sociale media. Maar ook inbrekers zitten op sociale media. Ze houden in de gaten of u weg bent, zodat ze hun slag kunnen slaan.

Vertel buren dat u weggaat

Soms stoppen inbrekers een takje tussen de deur of leggen de mat tegen de deur aan. Als het takje er later nog tussen zit of de mat nog hetzelfde ligt, is dat voor hen een signaal dat er niemand thuis is. Vraag daarom aan de buren om de post te verzamelen en de planten water te geven. Vraag hen ook om op uw voor- en achterdeur te letten.

Neem een slimme deurbel

Een slimme deurbel heeft een bewegingsdetector. Zodra er iemand voor uw deur staat, krijgt u vanzelf een melding op uw telefoon. Dus ook als er een inbreker staat om te controleren of u thuis bent.

Geef uw huis een bewoonde indruk

Installeer tijdschakelaars, zodat er ’s avonds licht aangaat in huis. Laat gordijnen niet dicht en haal planten niet van de vensterbank. Laat in de achtertuin geen ladder of container staan, die een inbreker kan gebruiken als opstapje naar het balkon.

Doe altijd aangifte als er is ingebroken. Ziet u een verdachte situatie, verdacht gedrag of een strafbaar feit? Bel dan direct 112. Als het niet dringend is, kunt u bellen naar 0900-8844.