WijkIdeeTeam: voor én door inwoners!

19 juni 2023, 15:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
Team Oost: Ray Eerland

Het bulkt bij inwoners van de ideeën om wijken en buurten prettiger en leefbaarder te maken. Maar waar kan je met je idee terecht en waar kan je bijvoorbeeld budget aanvragen? Het antwoord is simpel: het WijkIdeeTeam.

Het WijkIdeeTeam is er voor en door inwoners. Het bestaat uit vrijwilligers die zich met liefde en passie inzetten om de wijk mooi, leuk en gezellig te houden. Elk jaar krijgt het WijkIdeeTeam van de gemeente een budget waarvan activiteiten georganiseerd kunnen worden. Ridderkerk heeft acht WijkIdeeTeams. De komende maanden stellen we de teams hier aan u voor.

Oost

In Wijk Oost helpt Ray Eerland inwoners graag met al hun ideeën. Ook WijkIdeeTeam Oost krijgt jaarlijks van de gemeente een bedrag om allerlei activiteiten te financieren. Maar het toekennen van een bedrag pakt het team net wat anders aan. “We maken onderscheid in evenementen die voor een straat, een gedeelte van de wijk of de hele wijk worden georganiseerd. We kennen vaste bedragen toe die oplopen afhankelijk van of activiteiten voor een straat, een deel van de wijk of de hele wijk zijn.”

Een activiteit moet volgens Ray vooral verbindend zijn. “Iedereen in de straat, buurt of wijk moet ervan kunnen profiteren.” Een voorbeeld van een aanvraag die hij heeft afgewezen, is om een bankje te plaatsen bij een flatgebouw. “Daar hebben eigenlijk alleen de flatbewoners profijt van, dus daar hebben we geen geld aan toegekend.”

Een idee waar Ray met tevredenheid op terugkijkt, is het ophangen van vogelhuisjes aan het wandelpad langs het water tussen de Da Costalaan en het Kloosplantsoen. “De mensen die daar wonen, hebben al jaren flink last van de eikenprocessierups. Met hulp van het WijkIdeeTeam heeft een buurtbewoner er een flink aantal op kunnen hangen. De koolmeesjes die erin verblijven, eten de processierupsen op. De huisjes waren ook nog eens gemaakt door mensen die een verstandelijke beperking hebben. Dat was echt een succesverhaal.”

Een ander mooi succes is volgens Ray de jaarlijkse straatkerstboom. Mede dankzij een lokale ondernemer kleurt Ridderkerk-Oost met kerst op doordat bewoners een kerstboom kunnen ophalen. “Die zetten zij op de hoek van de straat en versieren hem samen. Samen met de vele buurtbarbecues, de Dag van Oost en de samenwerking met ons wijkgebouw zorgen we ervoor dat Ridderkerk-Oost bruist.”

Centrum

Inwoners die in het centrum van Ridderkerk wonen, kunnen met al hun ideeën bij Wijnand Punt terecht. “We krijgen als WijkIdeeTeam jaarlijks een bedrag van de gemeente waarmee we inwoners van de wijk centrum kunnen helpen om allerlei activiteiten te organiseren. Maar we houden jaarlijks heel wat over. Dat geld gaat dan weer terug naar de gemeente.”

Dat vindt Wijnand erg jammer, want met het overgebleven geld hadden inwoners allerlei leuks kunnen organiseren. Als voorbeeld noemt hij een straatbarbecue, een workshop taart bakken of een nieuwjaarsborrel. “Ik wil inwoners van het centrum aanmoedigen om hun ideeën voor de wijk aan ons voor te leggen. Zij moeten de activiteit zelf organiseren, maar wij denken graag mee en kunnen helpen met de financiering.”

De activiteiten die mede door het WijkIdeeTeam tot stand komen, zijn volgens Wijnand elke keer weer een succes. “Prachtig om te zien hoe we mensen dan blij kunnen maken.”

Team Centrum: Wijnand Punt.
Team Centrum: Wijnand Punt.

Helpende handen

Tijdens de activiteiten ontstaan er mooie verbindingen. Een leuk idee of een activiteit kan allerlei vormen hebben en de wijk nog aantrekkelijker maken. Voor de ruimte om je heen, maar vooral op sociaal vlak. De groep vrijwilligers is nog minimaal en roept Ridderkerkers op om zich bij de teams aan te sluiten. Daarnaast kunnen veel WijkIdeeTeams helpende handen goed gebruiken. Denk hierbij aan verkeersregelaars en mensen die toezicht houden.

Heeft u een idee of wilt u iets doen voor de wijk? Neem dan contact op met WijkIdeeTeam Centrum via wijkideeteamcentrum1@gmail.com of WijkIdeeTeam Oost via witridderkerkoost@gmail.com.