Gemeente officieel eigenaar historisch schoolgebouw

6 december 2023, 11:17
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.

De gemeente Ridderkerk is sinds vrijdag 1 december officieel eigenaar van het voormalig schoolgebouw aan de Rijksstraatweg 101.

In het schoolgebouw is de afgelopen jaren een museum opgebouwd waar bezoekers kunnen leren over de historische gebeurtenis die op deze plek plaatsvond. Op 15 mei 1940, een dag na het bombardement op Rotterdam, vond in Rijsoord de capitulatie van Nederland aan Duitsland plaats.

Op 1 december 2023 droeg de voormalig eigenaar meneer Los de sleutel van het pand over aan wethouder Peter Meij (Erfgoed). Dit gebeurde symbolisch met de sabel van generaal Winkelman, in 1940 de opperbevelhebber van het Nederlandse leger die in het schoolgebouw de capitulatie tekende.

Wethouder Meij: “Het was een bijzonder moment om het museum overgedragen te krijgen. Zoals ik al eerder aangaf: we vinden het van nationaal belang dat het museum in stand blijft en het belangrijke werk van de afgelopen jaren wordt voortgezet.”

De komende maanden zal het museum nog gesloten zijn in verband met de jaarlijkse winterstop. De gemeente gaat in deze periode aan de slag met plannen voor de verdere exploitatie en het onderhoud van het museum. De objecten uit het museum worden gedurende deze onderhoudswerkzaamheden tijdelijk ergens anders ondergebracht.