Woonlasten stijgen, waaronder voor veel huishoudens de energiekosten. Zonnepanelen kunnen hier verandering in brengen. Door te investeren in zonnepanelen kan op de energierekening worden bespaard. Zonne-energie is milieuvriendelijk en met de zon als onuitputtelijke energiebron dragen wij bij aan een duurzamere wereld.

Zonnepanelen zijn al zo winstgevend dat geen subsidie meer nodig is. Milieu Centraal berekende dat het geld dat u in zonnepanelen investeert, net zo veel oplevert als een rente van 4 procent op een spaarrekening (ervan uitgaand dat u de zonnepanelen in 2020 koopt).

   Check uw dak

   • Bent u van plan om zonnepanelen te kopen? Check dan eerst of uw dak geschikt is. Dat hangt vooral af van de ligging (op het zuiden is het beste) en of er schaduw op uw dak valt. Met de Zonnepanelencheck(externe link) van Milieu Centraal komt u er snel achter of uw dak geschikt is.
   • Niet alleen particulieren, maar ook ondernemers, schoolbesturen en maatschappelijke organisaties kunnen terecht op de website van Zonatlas(externe link). De rekenmodule is echter ontworpen voor particuliere huishoudens en kleinverbruikers. Grootverbruikers kunnen het beste specialistisch advies inwinnen.

   Aankoop

   Tips voor de aankoop van zonnepanelen of een zonneboiler.

   Check of u in aanmerking komt voor een subsidie

   Energiesubsidiewijzer

   Er is geen landelijke subsidie meer voor het kopen van zonnepanelen. Er zijn nog wel een paar gemeenten die hiervoor subsidie geven. In de Energiesubsidiewijzer(externe link) kunt u checken of uw gemeente subsidie geeft.

   Btw op zonnepanelen terugvragen

   Als particulier huiseigenaar of als ondernemer kunt u btw terugvragen op aankoopprijs.

   Salderingsregeling voor zonnepanelen

   U krijgt een goed tarief voor de stroom die u aan het net levert. Dit is de salderingsregeling. Die regeling wordt vanaf 2023 geleidelijk afgebouwd. Kijk op de website van Milieu Centraal(externe link) wat het voor u betekent als u in 2020 of 2023 zonnepanelen koopt.

   Kijk voor meer informatie op de webpagina voor overige leningen en subsidies voor duurzame maatregelen.

   Veelgestelde vragen over zonne-energie

   We hebben een aantal veelgestelde vragen op een rijtje gezet. Op onderstaande websites vindt u nog meer informatie over onder andere zonnepanelen en zonneboilers. U kunt ook altijd contact opnemen met de gemeente via energietransitie@ridderkerk.nl.

   Handige websites

   Hoe werken zonnepanelen?

   De zon stuurt een oneindige hoeveelheid energie naar de aarde. Zonnepanelen zetten een beetje van die energie om in stroom. Kijk voor meer informatie over de werking van zonnepanelen op de website van Milieu Centraal(externe link).

   Een elektriciteitsvoorziening op zon en wind kan toch helemaal niet?

   Wind en zon kunnen genoeg elektriciteit leveren om heel Nederland van stroom te voorzien. Maar de zon schijnt niet altijd en het kan ook een paar weken vrijwel windstil zijn. En elektriciteit moet je gebruiken op het moment dat je het maakt. Er zijn verschillende manieren om dit probleem op te lossen:

   • internationale koppeling van elektriciteitsnetten (het waait altijd wel ergens);
   • stroom opslaan in batterijen of in de toekomst de accu van de elektrische auto;
   • zorgen voor betere koppeling van vraag en aanbod (bijvoorbeeld door de elektrische auto op het juiste moment op te laden of bij langdurige windstilte fabrieken een tijdje stop te zetten;
   • de inzet van biomassa in elektriciteitscentrales (liefst met CO2-opslag, zodat je negatieve emissies krijgt);
   • duurzame stroom omzetten in waterstof en dit weer in gascentrales omzetten in elektriciteit.

   Het is nog voor een groot deel toekomstmuziek, maar het is wel degelijk mogelijk. De kosten van batterijen dalen bijvoorbeeld erg snel, door de komst van elektrische auto’s.