Bestrijding eikenprocessierups

15 april 2024, 16:20
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.

Deze week starten we met het bestrijden van de eikenprocessierups. Contact met brandharen van deze rups kunnen jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen veroorzaken.

Om dat te voorkomen gaan we de eikenprocessierups bestrijden. We gebruiken een natuurlijke methode om dat te doen. Het gaat om larven van nachtvlinders die hun eitjes leggen in de toppen van vooral eikenbomen. Voordat de eikenprocessierups brandharen ontwikkelt, zetten we haar natuurlijke vijand in. Dit zijn nematoden, heel kleine aaltjes. De nematoden zijn niet schadelijk voor mensen, planten en dieren.

Omdat niet alle eitjes tegelijk uitkomen, voeren we de werkzaamheden in twee rondes uit. De eerste ronde vindt, afhankelijk van de weersomstandigheden, deze week plaats. De tweede ronde is ongeveer een week daarna. De werkzaamheden starten om 20.00 uur en duren tot ongeveer 7.00 uur. We werken ’s avonds en ‘s nachts omdat de nematoden niet goed tegen daglicht kunnen en snel uitdrogen.

We beperken de overlast voor u zoveel mogelijk, maar kunnen die niet helemaal voorkomen. De nematoden worden namelijk met een voertuig met nevelspuit in de bomen gespoten. Op het moment dat het voertuig bij uw woning werkt, ervaart u mogelijk kort overlast van geluid en licht.

Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met Klaas Lugies via 0180 451 234.