Een betaalde opleiding tot boomexpert
Iedere dag zo’n 250 bomen inspecteren: dat gaan de studenten na hun opleiding bij de BomenCampus doen. Met een grote vraag aan boomexperts leidt het bedrijf allerlei mensen op die een bijdrage aan de natuur willen leveren. Marketing en communicatiemedewerker Evelyne Hoogenboom: “Steeds meer bedrijven en gemeenten hebben behoefte aan mensen die verstand hebben van bomen. Gemeenten moeten bijvoorbeeld per jaar een aantal bomen laten inspecteren.”
Theorie en praktijk
Met een tablet erop uit om het paspoort van iedere boom in de openbare ruimte bij te werken: boominspecteurs doen het iedere werkdag, in weer en wind. Ze meten de breedte en hoogte van een boom, kloppen met een hamertje om te horen of een boom hol is, of prikken in de stam om te kijken of de boom gezond is.
Om boominspecteur te worden, biedt BomenCampus sinds 2022 een betaalde tweejarige opleiding aan. Drie keer per jaar organiseert het Ridderkerkse bedrijf een open dag voor iedereen die geïnteresseerd is in de opleiding. In de eerste helft van vorig jaar kwamen daar zoveel mensen op af, dat de derde open dag niet doorging. “We kregen 100 aanmeldingen, terwijl we jaarlijks maar plek hebben voor 20 studenten. We willen elke student persoonlijke aandacht geven,” legt Evelyne uit.
De geïnteresseerden die zich aanmelden, komen eerst op kennismakingsgesprek en leggen een toets af. Geeft BomenCampus daarna groen licht en is de toekomstige student zeker van zijn of haar keus? Dan volgen er vijf maanden allerlei theorie- en praktijklessen op Aeres MBO Almere. Evelyne: “De studenten leren de kenmerken van zo’n duizend bomen, maar krijgen ook praktijklessen over bijvoorbeeld snoeien. Daarnaast geven we les in communicatie: hoe beargumenteer je bijvoorbeeld naar buurtbewoners dat een boom in het plantsoen dichtbij hun huis gekapt moet worden?”
Ervaring
Na de 5 intensieve lesmaanden gaat de student met de benodigde certificaten het veld in. “Studenten doen 20 maanden ervaring op bij een leerwerkbedrijf dichtbij hun woonplaats. Dit kan bij een gemeente zijn, maar ook bij een commercieel bedrijf dat bijvoorbeeld ingehuurd wordt door een gemeente.”
Wie de opleiding tot boominspecteur succesvol heeft afgerond, kan met het behaalde mbo-4 diploma bij allerlei bedrijven en gemeenten aan de slag. Ook is het mogelijk om binnen het leerwerkbedrijf door te groeien naar boombeheerder of boomadviseur. Met natter en zachter weer en meer wateroverlast, wordt het voor gemeenten steeds belangrijker om bomen in de openbare ruimte in de gaten te houden en er goed beleid voor te maken. Evelyne besluit: “Boomexperts dragen bij aan de leefbaarheid van onze openbare ruimte.”
Op de website van BomenCampus vindt u meer informatie. Heeft u als ondernemer vragen aan de gemeente? Neem dan contact op met de bedrijfscontactfunctionarissen.