Grote plannen, beperkt budget
Wie is de baas van de gemeente? Hoe werkt de gemeenteraad? En hoe zorg je ervoor dat jouw plannen worden uitgevoerd? Leerlingen van tien groepen acht van de Ridderkerkse basisscholen kregen deze week de antwoorden op deze vragen.
In de raadzaal van het gemeentehuis speelden ze Democracity, een interactief spel van voorlichtingscentrum ProDemos. De opdracht: bouw een stad, maar de hoeveelheid geld hiervoor is beperkt. Tijd dus om samen keuzes te maken en andere partijen te overtuigen van jouw ideeën, net als de echte gemeenteraad doet.
De leerlingen vormden politieke partijen en gemeenteraadsfracties, met een heuse fractievoorzitter en -secretaris en een woordvoerder. Vervolgens maakten ze een partijprogramma en kozen ze voor hun partij een naam en een slogan.
Daarna begon het debat in de de raad. Waarom is een nieuw politiebureau belangrijker dan een dierentuin? En moet die woontoren er nu echt wel komen, terwijl het groene bos ook zo nodig is? De leerlingen wisten wel raad met de microfoons van de raadszetels. Met verve verdedigden ze hun standpunten.
Tenslotte werd er over alle plannen gestemd. Sommige voorstellen haalden het, andere niet. En zo bouwden de kinderen op de vloer van de raadzaal een nieuwe stad. Tijdens het spel waren telkens twee raadsleden aanwezig om vragen te beantwoorden en tips te geven.