Jezelf beter leren kennen met aikido en yoga

14 maart 2024, 09:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
Hoofdtrainer Eddy Nuijten (links) tijdens een aikido training in de gymzaal van basisschool De Driemaster met Ben van Kwawegen.

Niet alleen je lichaam, maar ook je geest trainen: dat kan bij Zonzinkan. De technieken van de Japanse krijgskunst aikido en Japanse yoga gebruiken de leden niet alleen in de dojo. “Je gaat er beter van functioneren.”

Een hectische baan met strikte deadlines: in zijn werk als journalist had Eddy Nuijten dagelijks veel spanning. Toen hij zo’n veertig jaar geleden met aikido begon, kwam daar verandering in. “Ik kon steeds beter omgaan met spanning en merkte dat positieve effect ook bij mijn collega’s.”

Hoe aikido daarvoor zorgde? Om dat uit te leggen, geeft hoofdtrainer Eddy eerst de definitie. “Aikido betekent ‘de weg om harmonie te vinden met onduidelijke energie.’ Denk bijvoorbeeld aan de spanning die je voelt op een gezellig feestje wanneer iemand binnenloopt en het direct stil wordt.” Met deze onduidelijke energie, vertelt hij, leren aikidoka’s omgaan.

Ben van Kwawegen kwam zes jaar geleden bij Zonzinkan. “Vanuit mijn werk als beroepsmilitair wist ik niet beter dan hard reageren in conflicten. Maar met aikido kwam ik erachter dat je op een zachte manier hetzelfde kunt bereiken.” Eddy vult aan: “In een vechtsituatie is altijd spanning. Je geest handelt dan snel: aanvallen of verdedigen. Met aikido kom je als het ware los van je geest en kun je een conflict op een ontspannen manier oplossen.”

Contact maken

Zonzinkan werd in 2012 opgericht door Pieter van Dongen. De stichting is een uitvloeisel van zijn andere stichting: Het Zonnekind. Kinderen die het moeilijk hebben, leren met aikido beter functioneren. Tijdens de trainingen leren de aikidoka’s niet alleen allerlei bewegingen, maar vooral contact maken met de tegenstander. Ben legt uit: “De manieren van interactie waar je in aikido mee bezig bent, kun je overal toepassen.”

Met een abonnement bij Zonzinkan kunnen leden ook Japanse yoga beoefenen. Ben: “Iedereen heeft een ‘slechte’ en een ‘goede’ kant. Dat is alleen voelbaar. Dit kun je testen door iemand een tijdje vlak links en daarna rechts achter je te laten staan. Bij de ene kant voel je je prettiger. Door bewust adem te halen en vanuit een vaste houding de ‘goede’ kant op te bewegen, kun je de ‘slechte’ kant herstellen.”

Eddy en Ben hebben de krijgsbewegingen van aikido niet vaak in het echt hoeven te gebruiken. Wel heeft Eddy ervaring met het de-escaleren. “Een tijd geleden wilde een boze hondeneigenaar mij slaan met de ketting van zijn hond. Door alleen direct op een rustige manier te zeggen: ‘niet doen’, kon ik dat al voorkomen. Dit heb ik te danken aan aikido.”