Lunchen en dineren bij De Oude Haven

28 december 2023, 09:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
Stephen en Tim van restaurant De Oude Haven.

De menukaart van restaurant De Oude Haven houdt niet op bij tournedos, zalmfilet of truffel risotto. Eigenaresse Silvana van Houwelingen: “Bij ons kun je eigenlijk alles eten.”

Haar hele werkende leven staat Silvana al in de horeca. Het begon met friet bakken in de kiosk van het zwembad. Op de koksschool leerde ze op haar zeventiende haar man Ben kennen. Zij komt uit Hendrik-Ido-Ambacht, hij uit Ridderkerk. Ze delen niet alleen hun privéleven, maar runnen al jaren allerlei horecagelegenheden: een lunchroom, dorpshuis, eterij en nu restaurant De Oude Haven. “Alleen sporten doet hij apart,” grinnikt ze.

Veelzijdig

In het restaurant aan Havenhoofd 1 staan ze er niet alleen voor. Een paar dagen per week helpt Ben chef-kok Stephen. “Hij is heel veelzijdig, vandaar het uitgebreide menu. Die stelt hij met Tim samen, die vooral de bediening doet. Spaans stoofvlees, rendang, sushi, noem maar op.” Silvana is vliegende keep. “In het begin konden Ben en ik soms wel fel zijn naar elkaar, maar inmiddels zijn we heel goed op elkaar ingewerkt.”

Bij De Oude Haven kunnen gasten niet alleen van de kaart eten, maar zich ook laten verrassen door het menu van de chef. “We werken alleen met verse ingrediënten en bieden ook seizoensgerechten aan.” Grotere groepen zijn ook welkom, het is zelfs mogelijk de zaak af te huren voor bijvoorbeeld een familiefeest.

De Oude Haven is van dinsdag tot en met zaterdag open voor lunch en diner. Ook op een doordeweekse dag kan het een gezellige drukte zijn. “Sommige gasten komen al meer dan twintig jaar bij ons over de vloer.” In de tientallen jaren dat Silvana in de horeca werkt, heeft ze best wat zien veranderen. “Vroeger kon het nog weleens heel laat worden, maar tegenwoordig komen mensen best op tijd eten.”

Prijs-kwaliteitverhouding

De maandenlange sluiting in coronatijd was erg spannend voor het team van De Oude Haven. “We hebben veel catering gedaan in die tijd. Gelukkig was het gelijk weer druk toen we weer open mochten. De energielasten zijn alleen wel enorm gestegen, dat blijft moeilijk. Normaal waren we alleen op maandag dicht, maar nu ook op zondag omdat de kosten te hoog waren. Maar we zien er het voordeel van in: nu kunnen we de zondagen met onze gezinnen spenderen.”

De prijs-kwaliteitverhouding, dat is waar De Oude Haven om bekend staat volgens Silvana. “Dat lezen we altijd terug in recensies. We hebben nog nooit van iemand gehoord dat hij of zij het karig vond. Het is een bewuste keuze om de prijs zo scherp mogelijk te houden. We verdienen er misschien wat minder aan, maar we krijgen de zaak zo wel vol.”

De dertigers Stephen en Tim nemen de zaak over wanneer de bijna 60-jarige Ben en Silvana met pensioen gaan. Silvana: “We zijn nog niet van plan ermee te stoppen hoor. Maar het is fijn dat de opvolgers al geregeld zijn.”

Op de website van restaurant De Oude Haven vindt u meer informatie. Heeft u als ondernemer vragen aan de gemeente? Neem dan contact op met de bedrijfscontactfunctionarissen Dennis Rietveld en Mieke Jochims.